„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

Hangzik ez a gondolatébresztő, Morus Tamás idézet, amely hűen kifejezi mindazt a munkát és eredményt, amelyet a Hungarikum Mozgalom is magáénak tudhat.

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság nevében, az immáron 11. alkalommal megrendezésre kerülő Hungarikum Esték elnevezésű rendezvényen!

Különösen kitüntető számomra, hogy a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület felkért e jeles rendezvény fővédnöki tisztségének betöltésére. Mindig nagy öröm, ha a megyét látva azt tapasztalom, hogy létrejöttek és jól működnek a helyi értéktárak, aktívan dolgoznak a civil értékőrzők és értékteremtők, valamint a hagyományokat ápoló egyesületek.

Az idézet, mellyel mondandómat nyitottam rendkívül jól példázza azt, hogy ez a patriotizmus, ez az identitástudat, amelyet a Hungarikum Mozgalom célkitűzései megerősítenek és amelyek hirdetését a különböző Értéktár Bizottságok önként felvállalták, azoknak igenis van létjogosultsága. Nem csak a jelenben, hanem a jövőben is. Hiszen a ma élő tradícióink és megóvni kívánt nemzeti értékeink túlnyomó részét elődeinktől kaptuk örökségül. És a mi felelősségünk az, hogy ezt a lángot, ezt a küldetést továbbadjuk a jövő generációi számára.

Ehhez kapcsolódóan szeretnék pár szót szólni a Veszprém Megyei Értéktár munkájáról: Az értéktár bizottság 2013-ban kezdte meg a munkáját és a több mint fél évtizedes munka során 79 nemzeti értéket vett fel a megyei értéktárba. Ami bár száraz statisztikai adatnak tűnhet, számomra – és a Bizottsággal közreműködő valamennyi tisztségviselője számára – egy rendkívüli kincsestárat jelent.

A Hungarikum Bizottság értékeink közül az Ajka Kristályt, a Badacsonyi Kéknyelű bort, a Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizet felvette a Magyar Értéktárba. Veszprém megye egy Hungarikummal büszkélkedhet, a Herendi porcelánnal és ezúton fejezem ki reményemet, hogy a Balatoni halászlé és a Füredi Anna-bál személyében új, Veszprém megyei érdekeltségű tagokkal bővüljön a Hungarikumok tára.

A ma kezdődő rendezvény egy rendkívül jó kezdeményezés, amely lehetőséget nyújt kézművesek, művészek, előadók számára, hogy bemutathassák tudásukat és munkáikat az idelátogató érdeklődők számára. Amely tevékenység egyszerre szól az egyénről, aki alkot és egy közösségről, egy városról, szűk hazánkról Veszprém megyéről és a nemzetünkről is egyaránt, mert az egyén csúcsteljesítménye a magyarság büszkesége. És amíg ilyen szépszámú érdeklődőt és kiállítót, tartalmas programot látok, addig elhivatott vagyok, hogy az a bizonyos láng nem lesz egyhamar hamu.

Forrás: Papp Tamás a KPE Veszprém megyei Elnöke