A háború eddigi legvéresebb ütközetei zajlanak Bahmutban

hirado.hu

Fél éven belül másodszor látogatott a zaporizzsjai atomerőműbe a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi úgy véli, hogy az erőmű állapota kritikus, és nem garantálható a létesítmény biztonsága, amíg a térségben harcok dúlnak. Közben újabb ukrán egységek  próbálják visszaszorítani az orosz előrenyomulást Bahmut városánál. A veszteségekről pontos adatokat nem lehet tudni, de abban mindkét fél egyetért: Bahmut igazi húsdaráló, ahol a háború eddigi legvéresebb ütközetei zajlanak.

Gránátvetőkkel felszerelt ukrán katonák próbálják visszaszorítani az orosz előrenyomulást Bahmutnál. Az orosz és az ukrán oldalon is egyre nagyobb erőket mozgósítanak a város alá. A veszteségekről pontos adatokat nem lehet tudni, de abban mindkét fél egyetért: Bahmut igazi húsdaráló, ahol a háború eddigi legvéresebb ütközetei zajlanak.

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerdán német Marder típusú páncélozott szállítójárművekkel gyakorlatozó ukrán katonákról tett közzé felvételeket. A kijevi katonai vezetés szerint a nyugati fegyverszállítmányok segítségével hamarosan ellentámadást indíthatnak Bahmutnál.

A háborút azonban nemcsak fegyverekkel vívják – állítja az ukrán kormány, amely komoly jogvitába keveredett a moszkvai patriarchátus alárendeltségébe tartozó ukrán ortodox egyház vezetőivel. A kijevi kulturális minisztérium szerint ugyanis az egyház oroszbarát tevékenységet folytat.

„Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egyházunk az ellenség igéjét hirdeti a városainkban. Miközben a katonáink a fronton küzdenek, ők viszályt szítanak a lakosság körében. A korábbi bérleti szerződés lejártával ez most véget ér, mivel a kolostor és a hozzá tartozó templomok egyedül Ukrajna és az ukrán nép tulajdona” – mondta Andrij Kovalov, az ukrán fegyveres erők szóvivője.

A kijevi Pecserszka Lavra-barlangkolostor a moszkvai vezetés alatt álló ukrán ortodox egyház egyház egyik legfontosabb központja. A papok és sok hívő tiltakozása ellenére az ukrán hatóságok csütörtökön elkezdték az épület kiürítését. A Kreml szóvivője elítélte a nyomásgyakorlást, amely, mint fogalmazott, a papok és az orosz ortodox egyház ellen irányul.

Kémkedés vádjával tartóztattak le egy amerikai újságírót

Közben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat csütörtökön őrizetbe vette Evan Gershkovichot, az amerikai The Wall Street Journal moszkvai tudósítóját, aki a hatóságok állítása szerint orosz fegyvergyárakról készített jelentéseket Jekatyerinburgban.

Az amerikai médium visszautasította a vádat és a férfi azonnali szabadon engedését követeli. A moszkvai vezetés nem fűzött kommentárt az esethez.

„Ez a Szövetségi Biztonsági Szolgálat hatásköre, ők már nyilatkoztak az ügyben. Mi is csak annyit tudunk, hogy az újságírót kémkedés közben érték tetten”

– nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Grossi: Nem garantálható a zaporizzsjai erőmű biztonsága 

Közben a zaporizzsjai atomerőműbe látogatott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége.

Az ügynökséget vezető Rafael Grossi azért látogatott a helyszínre, mert a felszólítások ellenére az erőművet az elmúlt hónapokban többször is találat érte, így szükségessé vált felmérni az állapotát. Grossi szerint a közelmúltban többször is kritikus helyzet állt elő a létesítményben.

„Már a hetedik alkalommal látogatok Ukrajnába, és ez a második eset, hogy a zaporizzsjai atomerőműben járok. A korábbi rakétacsapások okozta károk megtekintése alapján minden korábbinál határozottabban állítom: az erőmű védelemre szorul” – nyilatkozta Rafael Grossi, Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

A főigazgató megerősítette: két blokk is megsérült, és az erőmű rendkívül súlyos állapotban van. A látogatást követően Grossi az orosz sajtónak adott interjúban arról beszélt, hogy ameddig a térségben harcok dúlnak, addig az erőmű biztonsága nem garantálható, ezért jelenleg egy olyan tervezeten dolgoznak, ami az orosz és az ukrán érdekeket egyaránt figyelembe veszi.

Forrás: hirado.hu