A gyümölcsösök tavaszi lemosó permetezése

Fotó: termeszettar.hu

Aki ezt a fontos növényvédelmi munkát gondosan és idejében elvégzi, annak a tenyészidőszakban kevesebb gondja lesz a kórokozókkal, károsítókkal.

Tavaszi lemosó permetezésnek nem csak hagyománya, hanem jelentősége is van a gyümölcsösök növényvédelmében. A célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlő tőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk és ritkítsuk a rovarkártevők (pajzstetvek, atkák, levéltetű-tojások, molyok) áttelelő alakjait – figyelmeztet a gyümölcsösökben kora tavasszal ajánlott teendőkre Varga Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormány Hivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Növényegészségügyi Osztályának növényvédelmi mikológusa.

Fotó: elevengyerekek.hu

Téli hidegek elmúltával a metszést, a fatisztogatási és faápolási munkákat érdemes elvégezni. A gyümölcsfák téli metszése, illetve a mechanikai növényvédelmi munkái során távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle károsítókkal (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek) erősen fertőzött, száradó vesszőket, ágrészeket is. A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le 8–10 cm-t.  A metszési munkákat befejezve kell hozzáfognunk a gyümölcsfák lemosó permetezéséhez. Erre a következő hetekben várható tavaszias időben lesz is lehetőségünk. A kívánt hatás eléréséhez a permetezést fagymentes, szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete eléri legalább az 5 C°-ot. A nevében is benne van, hogy nagy lé mennyiséggel, lemosásszerűen permetezzünk úgy, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedést biztosítsuk. Ezzel az eljá-rással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfákon megtapadó és ott telelő kórokozók (pl. monília, varasodás, levélfodrosodás, levéllyukacsosodás) szaporító képletei, illetve a rovar- és az atkakártevők telelő alakjai egy részének elpusztítására.  A gyümölcsfák lemosása mellett, ha sok fertőzött gyümölcs- és levélmaradvány van a fák alatt, akkor a permetléből ezekre is jusson. A leveleket forgassuk be, jó mélyen ássuk a talajba, hogy a bennük lévő kórokozók elpusztuljanak! Amennyiben erre nincs lehetőség, a leveleket össze kell gyűjteni és elégetni.  Nagyon fontos a kezelés jó időzítése, ezért ügyeljünk arra, hogy a lemosó permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről fokozatosan előjövő kártevők, az éledő kórokozók ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre, és könnyebben elpusztíthatóak. A gondosan és idejében elvégzett lemosó permetezés jelentősen növeli a tenyészidőszakban végzett egyéb (agrotechnikai, kémiai) kezelések hatékonyságát, azonban egy megkésett permetezés a fakadásnak induló fiatal leveleken perzselési tüneteket okozhat.

A réztartalmú készítmények a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével alkalmazzuk az almatermésűeknél a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibaracknál rügyfakadásig, kajszinál pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt be kell fejezni.
A fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen a kéntartalmú készítmények hatásosak. Ezek közül ki kell emelni a poliszulfidkén hatóanyagú készítményeket. Rovarölő hatásuk különösen olajtartalmú szerekkel kombinálva fokozható. Az olajok hatásukat egyszerűen, a kártevő külső felületének bevo-násával fejtik ki, minek következtében fizikailag meggátolják a légzést, de a készítmények kijuttatása-kor ügyelni kell a jó permetlé fedettségre. A különböző olajokat gyári kombinációban rézzel és kénnel is kombinálják, így egyszerre hatékonyak rovar- és gombakárosítók ellen is. A permetezéshez megfelelő védő ruházatra van szükség. A permetezőszerek alkalmazása előtt figyelmesen olvassuk el a csomagolás címkéjén feltüntetett előírásokat (pl. engedélyezett dózis, szükséges védőfelszerelés, munka-egészségügyi és élelmezésegészségügyi várakozási idő), és a munka során ezeket maradéktalanul tartsuk be.
A lemosó permetezés egy fontos növényvédelmi munka, aki ezt gondosan és idejében elvégzi, annak a tenyészidőszakban kevesebb gondja lesz a kórokozókkal, károsítókkal.

(ostermelo.com, Galambos Béla)