A gyenge kajszitermés miatt jobb árra számítanak a szilvások

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Hetekkel korábban érik a szilva is. A szakemberek szerint kiválónak ígérkezik a termés. Szabolcsban többen aggódnak, hogy a meggy és az alma után a szilvaárak is padlót fognak. Vannak-e ennek jelei – kérdeztük Ledó Ferenctől, a A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől.

A korábban érő szilvának egy jelentős részét már hosszú ideje Németországba adjuk el, ennek kiszállítása már döntően meg is történt – mondja Ledó Ferenc.  Az árakra az ottani termés alakulása mindig jelentős hatással van, és az idén Németországban is nagyon jó volt a szilvatermés. Amit eddig exportáltunk, azt alacsonyabb áron tudtuk értékesíteni, mint amennyire számítottunk.

A később érő szilvának azonban a jelentős része belföldön marad, és elsősorban a feldolgozókhoz kerül. Miután több a szilva az idén, – az almához hasonlóan – a feldolgozók próbálnak lefelé menni az árakkal. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kajszi nagy része elfagyott, ami a dzsemek, befőttek, lekvárok és a pálinka egyik legfontosabb alapanyaga, így a feldolgozóknak nagyobb szükségük van most a szilvára, hiszen ez a másik gyümölcs, ami ezekhez a termékekhez a leginkább felhasználható. A szilva, ha egy az egyben nem is veszi fel a versenyt a kajszival, mint pálinka-, vagy lekváralapanyag, de ha jó a szilva, akkor nem sokban marad el a kajszitól.

A feldolgozók az idén kénytelenek lesznek több szilvát feldolgozni a kajszi helyett, ezért van esély arra, hogy a szilvánál nem lesznek olyan nagy gondok, mint a meggynél és most az almánál vannak.

A meggynél több gond is volt, az alapvető problémát az jelentette, hogy annyira összeért a különböző fajták érése, hogy nem volt kellő feldolgozó kapacitás. Mindenki nyomta volna be szinte bármi áron a feldolgozónak a gyümölcsét, a feldolgozó pedig annyit adott érte, amennyit akart. Azért a szilvánál ezt nem tudják megtenni, ebből kevesebb kerül azokhoz a nagyüzemekhez, amik néhány multi kezében vannak. Éppen a sokféle felhasználása miatt, főként a kisebb üzemeknek, konzervüzemeknek, pálinka-feldolgozóknak stb. adják el a termelők. Arról nem is beszélve, hogy a szilva kevésbé romlik, mint a meggy, pláne, ha valaki még tudja kicsit hűteni is, akkor akár egy hónapig is késleltetheti az eladást. Igaz ennek van plusz költsége, de érdemes vele taktikázni – javasolja a szakmaközi szervezet elnöke.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu, Kerepesi Katalin)