A görögök arra kérik az EU-t, hogy még Afrikában állítsák meg a migránsokat

A kép forrása: eloben.hu

A külügyminiszter szerint további tragédiákhoz vezethet, ha az EU nem tesz semmit. A Politicónak adott interjújában az újonnan kinevezett görög bevándorlásügyi miniszter, Dimitrisz Kairidisz felszólította az EU-t, hogy indítsa újra azt a műveletet, amelynek célja, hogy a migránsokat még azelőtt megállítsák, hogy elhagynák Líbiát, ahonnan rengeteg Európába érkező menedékkérő indul útnak.

Kairidisz arra reagált, hogy a görög kormányt hanyagsággal vádolták, miután egy hajótörés következtében több száz, Líbiából Európába tartó migráns vesztette életét. A túlélők azt állították, hogy a görög parti őrség vontatási kísérlete miatt a hajó felborult, és a média különböző beszámolói szerint a hajó órákig vesztegelt, mielőtt a parti őrség beavatkozott.

„Ezek a tragédiák továbbra is meg fognak történni, hacsak nem állítjuk le a bevándorlást Líbiából és más országokból olyan hajókon, amelyek nem alkalmasak ekkora út megtételére” – mondta a görög miniszter, majd hozzátette –

„Sajnos lesznek olyan esetek, amikor egyszerűen lehetetlen lesz minden ember életét  megmenteni.”

Kairidisz szerint a további tragédiák elkerülése érdekében az egyik megoldás az lenne, ha az EU újraindítaná a „Sophia-műveletet”, a 2020-ban hivatalosan leállított, a földközi-tengeri csempészútvonalak felszámolását célzó tengeri missziót.

„Támogatjuk a »Sophia-plusz művelet« elindítását a Líbiából induló migránscsempész-útvonalak felszámolására” – mondta Kairidisz a Politicónak első brüsszeli látogatása során.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/07/a-gorogok-arra-kerik-az-eu-t-hogy-meg-afrikaban-allitsak-meg-a-migransokat