A gomba, ami a napfénnyel konkurál

Fotó: Shutterstock

A magyarországi éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás kétszerese lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alap. A NAK szakmai lapja szerint ez segítené a lakosság D-vitamin-szintjének a javítását.

Jó minőségű magyar gomba van, a termelés is megnőtt, már csak enni kéne. A D-vitamin pótlásának fontosságát kiemelte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének képviselője azt is hozzátéve, hogy ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – egyetértve a D-vitamin bevitelének fontosságával – felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes D-vitamin-források közül a gomba az egyik legkiválóbb, fogyasztásának fokozásával jelentősen növelhető a szervezet D-vitamin szintje – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai lapja.  – Nagyon alacsony a gombafogyasztás mértéke Magyarországon, pedig aki eleget eszik belőle, az növeli a D-vitamin-szintjét. A D-vitamin elsősorban az immunrendszernek, a cukorháztartásnak, valamint az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvetően szükséges anyaga. Mint azt a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke közölte, riasztóak a magyarországi statisztikák. A lakosság körében alacsony D-vitamin-szinteket mértek: a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje. Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, évente mindössze 1-1,5 kilogramm, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Hazánkban a két legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke- és a laskagomba. A magas ásványi anyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes volna őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Látható tehát, hogy a hazai fogyasztás növekedésében még jelentős tartalékok vannak, amit a NAK az elmúlt évben elindított gombafogyasztást ösztönző promóciós programjával és ez évtől egy – európai uniós támogatású – promóciós programmal is támogat. A fogyasztás nem múlhat a termelésen a hazai gombatermelés az utóbbi években ugyanis növekedett. A 10 éve, 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket létrehozva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka kerül exportra. (Forrás: magro.hu)

A Polgári Kisgazdák, mint már korábban is tették, azért tulajdonítanak nagy jelentőséget a hazai gombatermelés felfuttatásának, mert viszonylag kis területen nagy termelési érték állítható elő a megfelelő szakmai ismeretek birtokában. A gomba-konzervek és a szárított gombakészítmények pedig kiváló kézműves prémium termékekké fejleszthetők, amelyeknek a külgazdasági piaci lehetőségei kiválóak Európában és a tengerentúlon egyaránt. (KPE)