A gazdaságos kerti locsolás 7 tippje

Fotó wikimedia

A locsolás elengedhetetlen a kerti növények és a fű számára, azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan teszi meg azt a gondos gazda. Amennyiben nem a jó időpontban vagy napszakban történik, könnyen megéghetnek. Ráadásul, akár még a pénztárcát is terhelő döntés lehet, ha nem a megfelelő öntözést választja a kerttulajdonos. Anyagunkban 7 olyan megoldást mutatunk be, melyek segítségével a kerti locsolás gazdaságossá és/vagy hatékonyabbá tehető.

A BHG cikke alapján a Kiskertblogger foglalta össze, hogy a kertben vagy az erkélyen zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt vagy virágokat termesztve nagyon fontos, hogy megfelelően hidratálják azokat. Csakúgy, mint az emberek, a növények is jobban igénylik a vizet a nyári forróságban, főleg aszály idején. Éppen ezért nem csak a szomjúság szintje emelkedik, hanem a vízszámlák összege is. Azonban számos megoldás létezik a hatékony locsolásra. Ezért, ha valaki nem szeretne túl sokat fizetni, alkalmazza az alábbi megoldásokat!

Kerti locsolás kora reggel

Ha megtehetjük, válasszuk a kora reggeli órákat az öntözésre. Később már a tűző nap melegében a víz jelentős része elpárolog, ahelyett, hogy lefolyna a gyökerekhez. Ráadásul a leveleken megülő kis vízcseppek által gyorsan megéghetnek a növényeink. Az esti locsolással pedig az a gond, hogy a lombozat nehezebben szárad meg, így könnyebben kaphatnak el gombás megbetegedést a növények, ráadásul a nedves környezet még a csigákat is előcsalogatja.

Ritkább, de bőséges öntözés

Tévedés, hogy az a legjobb a növényeknek, ha naponta kapnak egy kis vizet. A cikk szerint ez nem így van, hiszen csak a talajfelszín válik nedvessé, és a víz gyorsan elpárolog. Sőt, a fű és más növények ellustulnak, nem növesztenek hosszú gyökereket, mert a vízben oldott tápanyagokat úgyis csak a talajfelszín közelében tudják felvenni. Ennél sokkal jobb módszer, ha ritkábban locsoljuk a növényeinket, de figyelünk arra, hogy ilyenkor bőségesen ellássuk őket vízzel. Egyrészt így a víz mélyebbre folyik a talajba, és sokkal lassabban párolog el. Másrészt a gyökerek lejjebb hatolnak, ahol lényegesen több tápanyag áll a rendelkezésükre, mint a legfelsőbb rétegben.

Az automata öntözőrendszer előnyei

Az öntözőrendszer a kerti locsolás egyik leghatékonyabb és legtakarékosabb módja. A telepítése ugyan költséges, de a befektetett összeg megtérül, ráadásul a drága időt sem kell ráfordítani. Sőt, ha több napig távol vagyunk az otthonunktól, akkor sem kell félnünk attól, hogy egy sivár, szomjazó, szenvedő kert vár minket. A csepegtető berendezésnek hála pedig a növényeket kisebb eséllyel támadják meg gombabetegségek, hiszen a levelek helyett csak a talaj és a gyökértájék válik nedvessé.

Talajtakarás

A talajtakarás is nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a vízhasználatot. A talajtakaró anyagok, mint például a fenyőkéreg, a faforgács vagy a szalma, megakadályozzák a nedvesség elpárolgását és a talaj kiszáradását, ráadásul a fényt elzáró hatásuknak köszönhetően még a gyomokat is visszaszorítják. Továbbá megvédik a növény gyökereit az extrém hidegtől és melegtől is.

Komposzthasználat

A kerti komposzt nem csak a növényeket látja el tápanyaggal, hanem még a vízellátásban is nagy segítséget nyújt. A homokos talajnál az a legnagyobb probléma, hogy gyorsabban átfolyik rajta a víz, mint ahogy azt a növények fel tudnák venni. Az agyagos talaj ennek épp az ellenkezője, túlzott kötöttsége miatt nem engedi át magán a nedvességet. Ebben segít a komposzt: javítja a homokos talaj vízmegtartó képességét, az agyagos talajt pedig lazítja. Ezen kívül minden évszakban hozzáadható a talajhoz, melegebb hónapokban pedig kifejezetten ajánlott.

Aszálytűrő növények ültetése

A környékbeli őshonos növények telepítése mindig jó választás, mert többnyire nem túl nagy az öntözési igényük. Az is jó választás, ha olyan fajokat keresünk, melyek kevés vizet igényelnek. Ezzel pedig megint csak időt, energiát és pénzt spórolhatunk. A legtöbb őshonos növény a természetes csapadékmennyiséggel is beéri, aszály idején pedig a leírtak szerint érdemes locsolni őket. 

Az esővíz gyűjtése

Az esővíz jótékony hatással van a növényeinkre, továbbá környezetbarát megoldás is, hiszen nem kell csapvizet használnunk a folyadékellátásra. Éppen ezért érdemes kitenni vödröket, kannákat vagy bármilyen edényt esőzés idején, de az egyik legjobb megoldás, ha az ereszcsatornába teszünk egy láncot, amelyen keresztül le tud folyni az esővíz a tárolóedénybe, amit aztán később bármikor felhasználhatunk.

Forrás: magro.hu