A gazdák csak a fogyasztói ár 27 százalékát kapják: hol az igazság?

fotó Shutterstock

Az agrártermékek előállítói a fogyasztói árnak átlagosan csak a 27 százalékát kapják.

A Koppenhágai Egyetem kutatói 61 ország 2005 és 2015 közötti adatainak átvizsgálása alapján kikalkulálták, hogy az agrártermékek előállítói a fogyasztói árnak átlagosan csak a 27 százalékát kapják – olvashatjuk az agroxxi.ru-n. Egyes országokban ez a részesedés még ennél is kevesebb (az USA-ban 21, Belgiumban 16%), sőt az is megállapítható, hogy az az átlagjövedelem növekedésétől függően egyre zsugorodik.

Joggal felvetődik a kérdés, hogy a kifogástalan állapotban a kereskedelmi láncok rendelkezésére bocsátott termékek árának a 73 százaléka kinek a profitját gyarapítja. Ezért az elemzők javasolják megvizsgálni, hogy feltétlenül szükséges-e a termékeknek az értékesítési láncon belüli jelenleg alkalmazott (sokszor túlságosan bonyolult) kiszerelése és feldolgozása, amely jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez, de bizonyos esetekben magát az élelmiszer feldolgozást is egyszerűsíteni lehetne.

Ez a probléma – ahol alkalmazható – a többek között Németországban elterjedt, farmról történő közvetlen értékesítéssel jórészt megoldódik.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre