A gazdák a jelek szerint ügyelnek a parlagfű irtására

MTI fotó: Győri Károly

A parlagfű pollenkoncentrációja még nem érte el a tüneteket okozó mértéket megyénkben – a szakemberek szeptember első felére várják a szezon tetőzését.

Hirdetés

Egyelőre alacsony a parlagfű pollenkoncentrációja a megyében, nem érte még el a tüneteket okozó mértéket, a legfrissebb pollenjelentés szerint. A szakértők idén a szokásosnál gyengébb allergiás szezonra számítanak. Az augusztus eleji megjelenést követően a pollenkoncentráció lassú emelkedésére lehet számítani, és a hónap közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése a tapasztalatok alapján szeptember első felében várható.

– A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, melynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Éppen ezért az irtására vonatkozó előírásokat komolyan kell venni – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Mint ismeretes, a védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen és zárt kertben a Baranya Megyei Kormányhivatal ellenőrzi. Szemlézéseik eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az idei évben a baranyai gazdálkodók jelentős erőfeszítéseket tettek, illetve tesznek a virágzó parlagfüves területek csökkentésére. – Azokon a területeken, ahol a betakarítás befejeződött, a gazdák folyamatosan végzik a tarlóápolást, így a vizsgált tarlók nagy része gyommentes. Az allergén gyomnövény jelenleg leginkább a virágzó szójákban, a kultúrnövénnyel fedett táblák szélén fordul elő, ahol már a pollenszórása is megkezdődött – tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal.

A hatósági eljárások folyamatosak
A kialakult, felderített parlagfüves területek kapcsán folyamatosan indulnak a hatósági eljárások az érintett földhasználók ellen. Jelenleg összesen 16 eljárás van folyamatban, amelyek közül hét esetben kellett a hatóságnak közérdekű védekezést elrendelni. A tapasztalat, hogy a gazdálkodók együttműködőek, ennek köszönhetően a köz­érdekű védekezések végrehajtására többnyire már nem kerül sor, mivel az érintettek még ezt megelőzően önkéntesen mentesítik területeiket. A megindult eljárások keretében a bírságok megállapítása folyamatban van.

Forrás: bama.hu, W. K.