A gabonatermesztők évindító rendezvénye a Debreceni Egyetemen

A kép forrása: agroinform.hu

2019. január 17-én, a Debreceni Egyetem folytatja a Kukorica és Búza Konferencia-sorozatot. A szervezők azt vallják, hogy egy jó kukorica- vagy búzatermesztő folyamatosan képezi magát, és lépést tart a gabonatermesztés technológiai újdonságaival. A profi és a kezdő gabonatermesztőket egyaránt várják az egész napos előadás-sorozatra.

A kép forrása: agronaplo.hu

A III. Kukorica és Búza Konferenciasorozaton többek között szó lesz arról, hogy a magyar termelők közel 4§ százaléka nem ismeri a saját szántóföldjének termőhelyi adottságait, mert nem rendelkezik adattal annak sem a nitrogén-, sem a foszfor- sem a káliumellátottságáról, továbbá a mikro- és nyomelemellátottság fontosságáról, a talajélet jelentőségéről és a talajlakó mikroorganizmusokról még csak nem is hallottak. Találomra szórnak ki műtrágyát például évről-évre, miközben előfordulhat, hogy az egyik hatóanyag a szükségesnél több, így pénzkidobás, a másik pedig az optimálisnál alacsonyabb, így a potenciális termésmennyiségnél kevesebb gabona betakarítását eredményezi. A termelők egy része elfelejtette már a szerves trágyák jelentőségét.

A kép forrása: agroinform.hu

A III. Kukorica és Búza Konferenciasorozat a 2 fő szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságait mutatja be. A hazai gazdák tudásszintje és tápanyag utánpótlási gyakorlata messze van az optimálistól és a kívánatostól, de hasonló figyelhető meg a növényvédő szerek használatának gyakorlatában is. A fejlődésnek komoly tere van a magyar gazdálkodók körében. Az esemény a nyugati országrész kisgazdaságai számára a Kaposvári Egyetemen 2018. december 13-án kezdődött el, és most a keleti országrész kisgazdaságai részére folytatódik Debreceni Egyetemen 2019. január 17-én. (Forrás: magro.hu)