A gabonahelyzet – 2019 júliusban

A kép forrása: hu.despositphotos.com

Elkészítette 2019-re és 2020-ra vonatkozó, Summer (Nyár) 2019 nevű jelentését az Európai Bizottság, amelyben többek között a gabonatermesztéssel kapcsolatos adatokra is kitérnek. A kedvezőtlen időjárás ellenére – Európa egyes részein a szárazság, máshol a nagy mennyiségű csapadék okoz komoly károkat – mégis nőni fog az Európai Unió gabonatermelése. Ezzel szemben a becslések szerint tavalyhoz képest csökkenni fog a gabonával bevetett területek összes felülete, amely 56 millió hektár lesz – áll a jelentésben.

A 2018-as és 2019-es mezőgazdasági évben az őszi búza termése a hat évvel ezelőtti szintre csökkent. Ennek következtében tavaly augusztusban tetőzött a búza piaci ára, de az idei év elejére újból stabilizálódott. Az EU piacaira irányuló exportnak köszönhetően a Fekete-tenger térségében a búza újra elérte korábbi potenciálját.

A takarmánygabonák esetében 2018-ban és 2019 elején a piaci ár relatív alacsony maradt, ez többek között a Brazíliából és Ukrajnából érkező kukoricaimportnak volt köszönhető. Mindennek köszönhetően az Európai Unió továbbra is a világ legnagyobb kukoricaimportőre marad. A 2019–2020-as évben a gabonával bevetett területek növekedését jelzik előre, átlagosan három százalékkal, a növekedés azonban a kukorica esetében a hat százalékot is elérheti. Az EU várható gabonatermése 311 millió tonna lesz, ami átlagon felüli, kétszázalékos növekedést jelenthet. A Dániát és Lengyelországot sújtó száraz­ság, a Romániát és Franciaországot érintő jelentős csapadékmennyiség ellenére a búza tekintetében 142 millió tonna termésre számítanak.

A várható árpatermés 60 millió tonna, kukorica esetében 69 millió tonnára számítanak. A durumbúza részaránya csökken ugyan, de így is 8,5 millió tonnás össztermést jeleznek előre az elemzők.

Az állatállományok változásának tükrében a gabonák takarmányozásban elfoglalt részaránya nem változik a 2010–2019-es időszak átlagaihoz képest – írja a jelentés. (Forrás: Háromszék napilap – Sepsiszentgyörgy, 2019. július 10.)