A gabonaárak további emelkedése – jó hír a termesztőknek, rossz az importőröknek

Fotó Shutterstock

Az idei globális termés várhatóan 2,287 milliárd tonna körül alakul, ami 13 millió tonnával alatta marad az előző évinek.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) megálapítása szerint az orosz-ukrán háború miatt a nemzetközi gabonapiac egyensúlya felborult, és több országban súlyos gabonahiány rajzolódik ki – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.

A megtermelt búza és kukorica jelentős hányada nem kerül be a nemzetközi forgalomba

Az idei globális termés várhatóan 2,287 milliárd tonna körül alakul, ami 13 millió tonnával alatta marad az előző évinek, ugyanakkor a felhasználás  21-22 millió tonnával magasabbra becsülhető. A megtermelt búza és kukorica nagyon jelentős hányada azonban az orosz-ukrán háború folytán nem kerülhet be a nemzetközi forgalomba, sőt több helyütt a készletek önkényes visszatartását jelentik.

Kicsi a valószínűsége annak, hogy a fekete-tengeri hajóforgalom rövid időn belül helyreáll

Mindezek miatt a piaci forgalom csökkenése várható, és egyes országok importigényének ellehetetlenülésére lehet számítani. Az már bizonyosra vehető, hogy Ukrajna exportja a tavalyihoz képest mintegy 12 millió tonnával csökken, mivel a termés batakarítása is bizonytalan, és meglehetősen kicsi a valószínűsége annak, hogy a fekete-tengeri hajóforgalom rövid időn belül helyreáll.

A gabonafélék mellett a globális szójatermés is a korábbi előrejelzésnél alacsonyabbra becsülhető. Ezek a fejlemények várhatóan magasan tartják, sőt felfelé hajtják az árakat, ami növeli a nagy termelők profitját, de könnyen éhínségbe taszíthatja a legszegényebb, importfüggő országok lakóinak jelentős részét.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre