A fűzfalevelek etetése kedvező lehet az anyajuhok számára

fotó Shutterstock

A legelőkre ültetett fűzfák nemcsak árnyékot szolgáltatnak az állatoknak, de jelentősen hozzájárulnak a kiegyensúlyozott takarmányozáshoz is.

Az Egyesült Királyság takarmányozási szakértői kimutatták és tudományos cikkben közölték, hogy a fűzfalevelek (legeltetéssel történő) etetése kedvező hatást gyakorolhat az anyajuhok és bárányaik fejlődésére – írta meg a farminguk.com.

Több angol egyetem és kutatóintézet munkatársai – dr. Nigel Kandall irányításával – kísérletek alapján kimutatták, hogy a fűzfalevelek a vizsgált körzetekben más források átlagához viszonyítva 5-ször, illetve 17-szer nagyobb arányban tartalmazzák a takarmányozásban fontos szerepet betöltő cinket és kobaltot, de egyéb nyomelemekben és ásványi anyagokban (szelén, jód és réz) is viszonylag gazdagok. Mindezekre az állattenyésztési és takarmányozási szakértők korábban szinte egyáltalán nem fordítottak figyelmet.

Ez azt jelenti, hogy a legelőkre ültetett fűzfák nemcsak árnyékot szolgáltatnak az állatok számára, de jelentősen hozzájárulnak azok kiegyensúlyozott takarmányozásához is. A kobalt hiánya gyakran visszaveti a bárányok fejlődését az országban. Ezért a Woodland Trust segítséget nyújt a farmereknek a fűzfák legelőkre telepítésében.

A kísérleteket az éger- és tölgylevelek hasonló hasznosítására is kiterjesztették, ezek eredményeiről azonban a cikk nem közöl információt, de ez egy később kidolgozandó, átfogó kérődzőtakarmányozási program kidolgozásának része lehet.

Forrás: agorinform.hu, Tóth Endre