A Földművesek Napját ünnepelték Alsónémediben

Fotó: Vermes Tibor

Mindenki, aki a földből él, és azért dolgozik, hogy mindannyiunk asztalára egészséges élelmiszer kerüljön, megérdemli az ünneplést – fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt az V. Földművesek Emléknapján, Alsónémediben.

Elmondása szerint az elmúlt évtizedben jelentősen javult a gazdálkodók, a mezőgazdaságból élők társadalmi megítélése, ezt a folyamatot a kormány és az agrártártárca további támogatással igyekszik erősíteni. A Közös Agrárpolitika következő hét éves ciklusának tárgyalásakor például a legkisebb gazdálkodók védelmében kellett fellépni a túlzó zöld elvárásokkal szemben.

Emellett ettől az évtől kezdődően kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak a családi gazdaságokra, mint ahogyan előnyösebb lett az őstermelői adózás is. A magyar gazdatársadalom pozitív értelemben vett megkülönböztetését jelenti mindez. Az államtitkár a jövőről szólva kiemelte, hogy idén ősszel a generációváltás megkönnyítésére elkészül a gazdaságátadást szabályozó törvény, amely egyszerűbb adminisztrációt ígér a gazdaságot átadó-átvevő generációknak.

A Polgári Kisgazdák részéről Kékesi Márton főtitkár vett részt az V. Földművesek Napján. A rendezvény a megfogalmazott gondolatokon, elhangzott beszédeken túl a nagyszerű műsor és a kiváló ebéd miatt is emlékezetes marad. Köszönet illeti a házigazda Dr. Tüske Zoltán polgármestert és munkatársait, a zászlóanya Torgyán Józsefnét, valamint a főszervezőket Lambert Győzőnét, Petráss Lászlót és az „Arany-Korona” alapítvány önkénteseit.