A Föld köpenye több vizet tartalmaz, mint a felszíni óceánok együttvéve

Fotó Shutterstock

A felfedezés nagyon sok mindent átírhat nem csak a geológia tudományában

A Föld köpenye sokkal rejtélyesebb és bizarrabb összetételű lehet, mint gondolták. A mostani felfedezések alapvetően bizonytalanítanak el minket és a tudományt sok mindenben – írta meg avilagtitkai.com.

Az új évezredbe lépve rengeteget megtudtunk a környezetünkről és Földünkről – írta meg az avilagtitkai.com. Meghódítottuk a Holdat, és már célkeresztben vannak más égitestek is.

Bizonyos értelemben a világegyetem legtávolabbi nebulájáról (csillagköd) többet tudunk, mint a földkéreg alatt meghúzódó világról.

Nemrégiben meggyőző bizonyítékokat tártak a világ elé, amely azt sugallták, hogy a Föld mélyén egy rejtett, nagy kiterjedésű óceán található.

A tudósoknak most ezt a sejtést sikerült még jobban megerősíteniük, ugyanis olyan nyomokra bukkantak, amelyek alátámasztják, hogy a Föld köpenyének középső részén nagy mennyiségű víz található.

De mégis, hogyan lehetséges ez, amikor a köpeny olvadt kőzetből áll, amely képlékeny és több ezer fokos?

Eleinte úgy gondolta a tudomány, hogy a Föld magjához közeledve egyre forróbb a talaj és a rétegek, amelyek nem teszik lehetővé, hogy víz tartósan fennmaradjon ebben a közegben.

Azonban ezt soha nem sikerült bebizonyítani, mivel senkinek sem sikerült lefúrnia olyan mélységbe, és nem álltak rendelkezésre különféle technológiák, amelyekkel ma már egy bizonyos mértékig betekinthetünk a föld alá.

Kimutatták, hogy a köpeny képlékeny folyamában rengeteg, egyenként több ezer kilométeres kiterjedésű, kikristályosodott mező létezik, amelyek olyan ásványokból állnak, amelyek nagy mennyiségű vizet képesek megkötni és magukba zárni.

Ezeket az ásványokat végül szintetikus úton előállították, és egy kísérlet keretében szimulálták, hogy abban a környezetben, ahol ezek a földköpenyben jelen vannak, magukba tudják-e zárni a vizet.

A kísérlet sikerrel zárult, így bebizonyították, hogy Földünk egy hatalmas, zárt óceánt rejt több száz kilométer mélyen.

Tudósok még azt is kiszámolták, hogy mekkora mennyiségű vizet tudnak ezek az ásványi mezők és kristályos tömörülések magukban tartani, és ezek alapján azt állapították meg, hogy a mélyben az összes felszíni vízkészlet többszöröse lehet elrejtve.

A bejelentés már biztos, de még azért óvatosak a szakemberek, és elmondták, hogy újabb teszteket és vizsgálatokat fognak lefolytatni.

A felfedezés nagyon sok mindent átírhat nemcsak a geológia tudományában, de akár az iskolákban tanított könyvekben is – olvasható a portálon.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/a-fold-kopenye-tobb-vizet-tartalmaz-mint-a-felszini-oceanok-egyuttveve