A Fidesz-KDNP Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak

24.hu

A Fidesz-KDNP frakciószövetség Stumpf István korábbi alkotmánybírósági tag helyére Handó Tündét, az
Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét jelöli – közölték a kormánypártok hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a frakciószövetség a jelölésről tájékoztatta az Országgyűlés Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságának elnökét. A hvg.hu azt írja, az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság hétfőn délután kettőkor ült össze, a Fidesz ez előtt két perccel adta ki a közleményt Handó jelöléséről. A lap tudósítása szerint a bizottság meg is választotta Handót Stumpf András korábbi alkotmánybíró megürülő helyére.

Az Index információi szerint az OBH új vezetője a jelenlegi elnökhelyettes, Répássy Árpád, a fideszes politikus Répássy Róbert unokatestvére lehet. A Népszava információi szerint maguk az alkotmánybírák szivárogtatták ki Handó jelölését, hogy megakadályozzák AB tagságát, mert ők is tartanak az OBH jelenlegi első emberétől. A napilap egyebekben arról ír: az az Országos Bírói Tanács (OBT) óriási sikerként értékelte Handó Tünde jelölését, a testület egyik tagja a lapnak azt mondta: Handó alkotmánybíróvá választásával megnyílik az út a bírósági igazgatás törvényes működésének helyreállítása felé. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem mindegy, ki lesz az OBH új elnöke, de abban biztos, hogy valódi párbeszéd alakulhat ki az új vezető és az őt ellenőrizni hivatott OBT között. A lap információi szerint a kormánypártok nem bánnák, ha Handó Tünde alkotmánybíróvá választása és az új OBH-elnök megválasztása egy napra esne.

A DK felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-KDNP Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli Stump István helyére az Alkotmánybíróságba. Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő hétfői közleményében azt írta: a magyar jogállamiság egyik lebontóját delegálná a Fidesz, akinek „múlhatatlan érdemei” vannak abban, hogy az Európai Unió a hetes cikk szerinti eljárásban elmarasztalni készül Magyarországot az igazságszolgáltatás visszásságai miatt. Az ellenzéki párt arra szólította fel a Fideszt, hogy haladéktalanul vonja vissza a „viccnek is rossz” jelölést. Handó Tündének nem előléptetés, hanem bírósági tárgyalás és felelősségre vonás jár – közölte az MSZP hétfőn az MTI-vel. Az ellenzéki párt szerint az igazságszolgáltatás és az Alkotmánybíróság „újbóli szemen köpését jelenti”, hogy a Fidesz Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak, ő ugyanis az általa elkövetett „sorozatos törvénysértések” miatt bírósági tárgyalást érdemelne. Jelezték: az MSZP nem támogatja, hogy egy olyan „fideszes pártkatona” legyen a testület tagja, aki már eddig is „szolgai módon részt vett a független bírói ítélkezés felszámolásában”. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: a döntéssel bebizonyosodott, hogy a Fidesz ismét kádertemetőnek használja az Alkotmánybíróságot.

MTI, HVG.HU, INDEX.HU, 2019.10.28., NÉPSZAVA, 2019.10.29.