A Fidesz EPP-tagságáról szóló hírek

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

„Mi már most számolgatjuk, nézegetjük az eredmények alapján is azt, hogy várhatóan a különböző politikai csoportosulások hogyan jönnek ki most a választások után, mennyire tudnak megerősödni vagy mennyire gyengülnek, mennyi veszteség érte őket. Bizony, sajnos, itt vannak szomorú veszteségek is a néppárti sorokban. (…) A kérdés számunkra az, hogy olyan lesz-e az Európai Néppárt, ahol van értelme annak, hogy együtt dolgozzunk” – nyilatkozta az atv.hu-nak adott interjúban Novák Katalin, az Emmi államtitkára. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter néppárti tagságukkal kapcsolatban az azonnali.hu-nak úgy fogalmazott: „elvi alapokon határoztuk azt meg, hogy kit tudunk támogatni és milyen politikát tudunk támogatni”. Elmondta: ők annak örülnének, ha a Néppárt ezeken a kereteken belül maradna, és akkor ők is ott tudnak maradni. Véleménye szerint a bevándorlásellenes erők jól szerepeltek. Egy, a Népszavának nyilatkozó „magas rangú kormányzati forrás” nagyobb esélyt lát arra, hogy az Európai Néppárt „balszárnyáról” néhányan otthagyják a frakciót, mint hogy a Fideszt kizárják az EPP-ből. A lap egyik kormányzati forrása szerint júliusig még biztosan őrült alkudozások folynak majd az európai frakciók között a háttérben, és az sem biztos, hogy az alakuló ülésre letisztázódnak majd az erőviszonyok.

„A választás megerősített minket abban, hogy tartsunk ki a célunk, vagyis a bevándorlás megállítása, a keresztény kultúra megőrzése, a nemzetek megerősítése mellett. Nekünk ahhoz a pártcsaládhoz kell tartozunk, amely lehetővé teszi ennek a programnak a teljesítését” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Szájer József fideszes EP képviselő, hozzátéve: a Néppárt és Fidesz között már volt kommunikáció a hivatalos eredmények megszületése óta, de minden a továbbiakban dől el.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyből körbetelefonálta „hasonló mentalitású partnereit”, így a francia Marine Le Pent, és Orbán Viktort is, miután kiderültek az EP-választások eredményei – közli a Népszava, kiemelve: Salvini egy olasz rádiónak adott nyilatkozatából kiderült: egy euroszkeptikus többséget kíván formálni az EP-ben, és ebben kiemelten számít francia és magyar kollégáira.

MTI, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, AZONNALI.HU, 2019.05.27., 24.HU, MAGYAR HÍRLAP