A felhajtás előtt mindig gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről

Az idén kedvezően változtak az autópálya használat feltételei, érdemes előre tájékozódni, hogy ne a pótdíj kézhezvétele után kelljen kapkodni.

A díjköteles útszakaszokat továbbra is kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja. Újdonság, hogy azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a ­felhajtástól számítva maximum 60 perc még a rendelkezésükre áll, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat és így elkerüljék a pótdíjazást. Továbbra is többféle le­he­tő­ség közül választhatunk:

Heti jogosultság: érvényes az országos hálózatban, a ­vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. – Havi jogosultság: érvényes az országos hálózatban, a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap ugyanazon napjának 24. órájáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig. Éves országos jogosultság: érvényes az országos hálózatban, a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Éves megyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. Hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. – Fontos, hogy az úthasználati jogosultság ellenőrzése forgalmi rendszám alapján történik, mindig alaposan ellenőrizzük, hogy jól neveztük-e meg a rendszámunkat. Ha mégis tévesztettünk, van lehetőség módosítani az úthasználati jogosultságot adminisztrációs díj ellenében a vásárlástól, illetve a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 60 napon belül. (Forrás: ÉKN / Ladányi Tóth Lajos/haon.hu)

A Hajdú-Bihari Online az autópálya-használati díjrendszer néhány fontos gyakorlati vonatkozásával foglalkozik Losonczi János, a Kisgazda Polgári Egyesület Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének az elnöke: a Polgári Kisgazdák számára nagyon fontos dolog az autópálya-használat. Az alföldi tanyavilág népe a Fővárost, valamint a vidéki nagyobb városokat kénytelen autópályákon keresztül megközelíteni, saját gépkocsival, ha ott valahol dolga akad. A tanyák jellemzője ugyanis az, hogy ott csak elvétve akad helyközi autóbusz, vagy vonat, és az is rendszerint csak nagyon ritkán jár. Most, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fentebb vázolt könnyítések bevezetéséről rendelkezett, valójában nagyon sokat segített a vidéki emberek életén. A megyei matricák bevezetését is eleinte nagyon sokan támadták a bal-liberális hangadók közül. Mára a gyakorlat bizonyította be, hogy ez egy nagyon jó és ésszerű kezdeményezés volt. A hajdú-bihari Polgári Kisgazdák bíznak a negyedik Orbán-kormányban, hiszen mára az is világossá vált, hogy az kizárólag a magyar emberek érdekében dolgozik. (KPE)