A feldolgozóiparban és a turizmusban van a falu jövője

Fotó: Shutterstock

A Polgári Kisgazdák Tolna megyében aktívan részt vesznek a falufejlesztések – jövőképek kialakításában, amit az új kormányzati stratégia is támogat. Minden kis és nagyobb beruházás, koncepció által a megye élhetőbbé válik.

A már befejezett beruházások és a tervezettek is azt mutatják, hogy reális a település jövőképe, amelynek a szemlélete az úgynevezett „reális vízió”, mondta el Boda János polgármester. Jelenleg folyamatban van a konyha épületének felújítása közel 25 millió forintos pályázati támogatással, a településközpont rehabilitációjának első üteme majdnem tizenötmilliós támogatással, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése 114 milliós pályázati pénz felhasználásával. A település jövője tekintetében kiemelkedő jelentőségű a gyógynövény-feldolgozási célú ipari park és a logisztikai központ építése összesen 550 milliós támogatással. Az említett összegek nem tartalmazzák a beruházások önerejét.

Várhatóan egy év múlva, 2019 szeptemberében kezdi meg működését a gyógynövény-feldolgozó üzem. Jelenleg az építési engedélyezési és a közbeszerzési eljárások zajlanak. Az üzem fő tevékenysége a felvásárolt növények feldolgozása, aprítása, szárítása, őrlése lesz, melynek nyomán csúcstechnológiát képviselő eljárással nyerik ki a növények hatóanyagtartalmát. Ez a technológia nagy hozzáadott értékű, teljesen szerves oldószermentes végtermékek előállítását teszi lehetővé. A hatóanyagokat elsősorban külföldön értékesítik gyógyszer- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai alapanyagként. A feldolgozandó növények közt szerepel például fokhagyma, kakukkfű, majoránna, kömény, citromfű, csalán. Az alapanyagokat termeltetési szerződésekkel szeretnék biztosítani.

A jövőkép, amelyet a képviselő-testület gazdasági programjának részeként 2015. novemberében fogalmazott meg, nem a vágyak összefoglalása, hanem az adott helyzet, valamint a külső és belső tényezők által meghatározott lehetséges törekvésekből kinövő, hosszú távú településfejlődési pálya meghatározása. A program tíz éves tervezési időtávja 2015–2024, ami megfelel számos európai településfejlesztési példának, s praktikus abból a szempontból is, hogy futamideje egybeesik a falu szempontjából az egyik legfontosabb EU-támogatási forrás, az úgynevezett strukturális alapok támogatásainak következő, még kalkulálható tervezési ciklusával.

Nyilván számolni kell a meglévő adottságokkal, építeni a helyi hagyományokra és tudásra, azt továbbépítve. Éppen ezért cél, hogy a feldolgozóipar és a turizmus révén bővül a foglalkoztatás, megáll a lakosság fogyása, stabilizálódik, esetleg nő a településen élők lélekszáma, a várható bevándorlás következtében mintegy háromszázzal. Ez az intézményi hálózat jobb kihasználtságával, működési költségeink csökkentését eredményezi, emelte ki a koncepció egyik fő gondolatatát a polgármester.

(teol.hu, Ihárosi Ibolya)