A fekete mangalica

nak.hu

Ha nehezen is, de kezdjük megszokni, hogy egy-egy új jogszabály több tíz oldalas, sőt gyakran több száz oldalas korunkban. Üdítő kivétel az agrárminiszter 1/2020. számú rendelete, mely gyakorlatilag pár mondatból áll csupán. Ez folytatása az 20129-ben megkezdett folyamatnak, amikor önálló fajtaként ismerte el  a fekete mangalicát, most pedig  felkerült a védett  őshonos  fajták listájára.

 

Érdemes visszalapozni a MÁL /Magyar Állattenyésztők Lapja/  2020.évi januári számára, és elolvasni  a fekete mangalicával kapcsolatos érdekes írásokat. Az 1800-as évek második felében megjelent fekete mangalica tenyésztése mindig alacsonyabb létszám mellet folyt, mint a szőke, vörös vagy fecskehasú fajtáké, és talán ennek is betudató, hogy kb. száz évvel ezelőtt  gyakorlatilag eltűnt a köztenyésztésből. Bő  20 éve szinte véletlenszerűen találtak  fekete mangalica kansüldőt és így kezdődött a fajta  újbóli kitenyésztése, aminek eredményeként mára 222 koca és 59 kan fekete mangalica áll tenyésztésben.

Ez a szám jelenleg elegendőnek mutatkozik a fajta fennmaradásának biztosítására, hiszen a fekete mangalica  genetikai értéke világraszóló. A sertéspestis miatt változó a sertéshús iránti külhoni kereslet, de a mangalicával már ismerten a többinél magasabb árat, nyereséget lehet elérni, így magalapozott remény van arra, hogy a befektetett energia anyagi hasznot is hoz hosszabb távon.

Dr. Bakos Zoltán