A Fehér Ház sikerrel járt, humanitárius tűzszünetről állapodtak meg az azeriek és az örmények

Forás ma7.sk

A konfliktus szereplői humanitárius okokból tűzszünetet léptetnek életbe Hegyi-Karabahban – jelentette be közleményében az amerikai külügyminisztérium vasárnap.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken és szombaton Washingtonban külön-külön tárgyalásokat folytatott a konfliktusban érintett két ország, Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterével arról, hogyan lehetne véget vetni a csaknem egy hónapja dúló harcoknak.

A helyi idő szerint vasárnap délután kiadott közleményt az amerikai külügyminisztérium közösen adta ki az örmény és az azerbajdzsáni vezetéssel. Az intenzív megbeszéléseken – írja az MTI – a felek megvitatták a humanitárius okokból kihirdetendő azonnali tűzszünet és egy átfogó megoldás alapvető elemeiről szóló későbbi tárgyalások megindításának lehetőségeit – olvasható a közös közleményben. A bejelentés szerint a tűzszünet hétfő reggeltől lép életbe a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelynek hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta vita tárgya Baku és Jereván között.

Közben az amerikai média vasárnap is arról adott hírt, hogy folytatódnak a villongások, sőt, újabb tűzharcok robbantak ki a karabahi fegyveresek és az azeri fél között a régióban.

Október 10-én Oroszországnak már sikerült rávennie egy tűzszünetre az azerieket és az örményeket, de a fegyvernyugvásból végül semmi nem lett. Jelenleg már ötezer körül jár a hegyi-karabahi konfliktus halálos áldozatok száma, több tízezer embernek pedig menekülnie kellett a lakóhelyéről.

Forrás: index.hu, Á.Z.