A falu vagyonát növelik

Fotó pixabay.com

Összesen 5,4 millió négyzetméternyi ingatlanvagyont ajánl fel az állam a Magyar falu programban kistelepüléseknek; 2055 ingatlanról van szó, és 935 önkormányzat juthat ingyenesen a vagyonelemekhez – közölte kedden Budapesten, sajtótájékoztatón Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Mager Andrea ismertette: az ingyenes vagyonátadásról szóló leveleket a tervek szerint ezen a héten, illetve június első heteiben küldik ki az önkormányzatoknak.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos közölte: az érintett települések polgármestereitől július 15-éig várják a nyilatkozatokat – képviselő-testületi határozattal megerősítve – arról, hogy átveszik-e a felajánlott ingatlanokat. Ezt kormányzati és országgyűlési jogalkotási feladat is követi, melynek eredményeként 2022. január 1-jétől tudnak elindulni a vagyonátruházási eljárások – mondta.

Gyopáros Alpár a felajánlott ingatlanokról szólva példaként említette: ha egy kistelepülés „kinövi” az óvodáját, akár annak bővítésére is használhatja az új ingatlant, de amennyiben forgalomképes, úgy akár értékesítheti is.

Térségünk képviselője, lapunk kérdésére kifejtette: a Magyar Falu Program eddig is úgy működött, hogy azt “maguk a falvak írták”. Az állami tulajdonú ingatlanok helyi hasznosítását szintén a falvaink, többek között a rábaközi és sokoróaljai falvak kérték. A javaslatunk azonban ennél is tovább megy: a hasznosítás helyett tulajdonba adnánk ezeket az ingatlanokat a falvaknak. Ezzel aztán bármit kezdhet a település: eladhatja, bérbe adhatja, vagy bármilyen közcélra hasznosíthatja. A legfontosabb, hogy a falu vagyonát növelik.

Az intézkedés a Rábaköz és Sokoróalja településeit is érinti, melynek részleteiről a későbbiekben számolunk be.

Forrás: rabakoz.hu