A faenergia is lehet fenntartható és modern energia?

Fotó: Shutterstock

Ha megpróbáljuk elképzelni, hogyan biztosíthatnánk a „megfizethető, megbízható, fenntartható energiát”, olyan megoldások juthatnak eszünkbe, mint a napelem, szélturbinák, energianövények, hőszivattyúk, az árapályerőművek és egyéb hasonló megoldások.

De mi a helyzet a fa energiájával? A faenergia egy igencsak alulértékelt, mégis jelentős megújuló energiaforrás, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) szakértői, miközben a faenergia népszerűsége töretlen. Sok fejlett országban a faenergia a teljes energiaellátás nagy részét fedezi, és a fejlett országok között is akad, ahol akár 25 százalékot is kihasít az energiafelhasználásból. A fa 45 százalékos részesedésével továbbra is Európa vezető megújuló energiaforrása. A most közzétett FAO-UNECE tanulmány erről a helyzetről közöl elemzést Európa, a Független Államok Közösségén és Észak-Amerika országaiban vizsgálódva. A faenergia egy modern és népszerű energiaforrás. A tömörített fa részecskékből álló pellet kényelmesebbé és hatékonyabbá tette a hő- és villamosenergia-termelést, nem beszélve a hagyományos tüzelőhöz képes magasabb energiatartalmáról. Gyártása és értékesítése új munkahelyeket teremt az erdészeti ágazatban, gyakran olyan vidéki területeken, ahol erre nagy szükség van. A pellet technológiával a korábban alacsony értékűnek tekintett faanyagok is nagyobb megbecsülésnek örvendenek, mint a fűrészpor, az újrahasznosított fa és a fakitermelés során lehulló nyesedékek, amiket korábban értéktelennek tartottak és egyszerűen az erdőben hagytak. A tanulmány bemutatja a faenergia-felhasználás aktuális helyzetét, melyek a legfontosabb forrásai és felhasználói, a használatát támogató (vagy gátló) állami szabályozás és jogszabályokat, illetve hogy hogyan lehet fenntartható módon bánni ezzel az igen fontos energiaforrással. A megújuló energiaforrások használatát és a széndioxid-kibocsátás csökkentését ösztönző szabályozások újra előtérbe helyezték a fát, mint energiaforrást, amiben az évezred elején megugró olajáraknak is volt szerepe, különösen Európában. Nem véletlen, ugyanis a többi megújuló energiaforrással szemben vannak megcáfolhatatlan előnyei: tárolható és akkor is biztosít energiát, amikor elment a nap, nem fúj a szél, vagy a vízenergia-termelési potenciál korlátozott. A tanulmány azonban arra is figyelmeztet, hogy minden éremnek két oldala van – így a faenergiának is. Nem hatékony használata jelentős környezetszennyezéssel járhat, és a fenntarthatóság szempontjának mellőzése az erdők kizsákmányolásához vezethet. Mindazonáltal a faenergia egy értékes, tiszta és fenntartható üzemanyagforrás lehet. Ha például a hagyományos kályhát modernebbre cseréljük, több mint 95 százalékkal lenne csökkenthető a finomrészecske-kibocsátás. A kiadvány angol nyelven érhető el az UNICEF honlapján. (Forrás: magro.hu)

A Polgári Kisgazdák már évtizedekkel ezelőtt, mintegy húsz esztendeje megoldották Nyírbogát településen a közintézmények fűtését és melegvíz-ellátását a fa energiájával. A fizikus végzettségű Dr. Simon Miklós akkori polgármester, – ma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú választókerületének kormánypárti és polgári kisgazda képviselője – az elsőkként vezette be a település elhanyagolt területeinek az ágaktól, gallyaktól, mindenféle gaztól történő megtisztítása után az így nyert növényi maradványok és nyesedékek darálását és pellettálását, azaz gázolajjal történő őrlemény-pogácsákká való sajtolását, amely kiváló fűtőanyagnak bizonyult. Nyírbogát többszörösen nyert az ügyön. Egyfelől olcsó és helyben előállítható energiához jutott. A környezet pedig kulturáltabbá lett, valamint munkát is adott néhány korábban a segélyekből éppen, hogy csak boldogulni tudó Nyírbogáton élő polgárnak. (KPE)