A faanyag-kereskedelemben is fontos a nyomon követhetőség

A kép forrása: orientpress.hu

Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel a telephelyeken nem volt nyomon követhető a vásárolt és értékesített, valamint tárolt faanyagok eredete, forgalmazása. A fatermékek szigorú nyomon követését uniós és hazai jogszabályok írják elő annak érdekében, hogy a faanyag kereskedelmi láncból ki lehessen zárni az illegális eredetű faanyagot.

A faanyag-kereskedők ellenőrzését a telephelyi nyilvántartások alapján lehet átfogóan elvégezni, ennek révén ugyanis a kereskedők tevékenységét teljes egészében tudja vizsgálni a hatóság. A Nébih már 2017 májusában közzétett egy részletes útmutatót a faanyag kereskedők részére, ami alapján minden érintett el tudja készíteni a jogszerű működését igazoló telephelyi nyilvántartását. A hivatal erdészeti szakemberei az elmúlt hónapokban országos átfogó ellenőrzést tartottak több megyében, 29 faanyag-kereskedő telephelyén a forgalmazott faanyagok nyomon követhetőségének vizsgálatára. Ennek során több olyan szereplőt is vizsgáltak, akik gyakorlatilag semmiféle nyilvántartást nem vezettek, holott a vonatkozó szabályokkal tisztában voltak. Megfelelő tájékozottságukat bizonyította, hogy egyéb kötelezettségeiket részben teljesítették. Az ellenőrzés-sorozat sajnálatos negatív tapasztalata, hogy továbbra is elterjedt gyakorlat a jogszabályi kötelezettségeknek való felszínes megfelelés. A legsúlyosabb hiányosságok esetén az eljárás idejére vagy az előírt feltételek teljesítéséig a telephely működésének azonnali felfüggesztése elkerülhetetlen. Az átfogó ellenőrzés során is több esetben kellett e szankcióval élniük a szakembereknek. A felfüggesztést a hiányosságok teljes körű megszüntetése után lehet feloldani, az érintett kereskedők tevékenységét azonban a későbbiekben fokozottan ellenőrzi a hatóság. – A hirdetésekkel is óvatosan. – A tűzifa-hirdetések ellenőrzését és a jogszerűtlen hirdetések eltávolítását, illetve ezek adatainak közzétételét a http://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai közzétételét is tovább folytatja a Nébih. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a jogtalanul működő kereskedők találékonysága és megtévesztésre való hajlandósága rendkívül nagy. Volt rá példa, hogy egy felfüggesztett kereskedő – azon túl, hogy a tiltás ellenére tevékenységét folytatta –, úgy reklámozta magát, mint a Nébih által ellenőrzött láncszereplő. A hatósági ellenőrzések elmarasztaló eredményéről azonban már nem tájékoztatta ilyen aktívan a vásárlókat. (Forrás: NÉBIH)

Dr. Simon Miklós fizikus, országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja. – A kép forrása: vagyonkereso.hu

Az okszerű és értelmesen tervezett erdő- és fagazdálkodás a környezetvédelem egyik alappillére. A vágásérett korig csak a káros oldalhajtásokat és oldalágakat kell eltávolítani a fák törzséről. A vágásérett kor elérésekor gondoskodni kell a faállomány újratelepítéséről. Az erdők aljnövényzete káros, mert ezek leveleiről és ágairól tudnak elterjedni a fák kórokozói és kártevői. Az aljnövényzet takarítása fontos téli feladat az erdőkben. A ledarált nyesedék fából és a szintén ledarált fásszárú aljnövényzetből egészséges fűtőanyag sajtolható. Nyírbogát Önkormányzata már több, mint egy évtizede így oldja meg a közintézményeinek a fűtését. Ezt a technológiát Dr. Simon Miklós fizikus, országgyűlési képviselő (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú választókerület) dolgozta ki, és nagyszerűen bevált. A lakosság egészséges téli fűtőanyaggal történő ellátása nagyon fontos, mert meg kell akadályozni a keletkező hulladékok elégetését, ugyanis az emberi egészségre káros anyagok kerülhetnek a levegőbe, például rákkeltő dioxinok. A kistelepüléseken a fatüzelés még sokáig megmarad, ami ha szakszerűen van végezve, nem károsítja a környezetet. (KPE)