A drónok javítják a növényvédő szerek alkalmazásának hatékonyságát

Fotó: agrodron.hu

Mi mindenre használhatók a mezőgazdaságban is egyre elterjedtebb drónok?

A legutóbbi 10 évben a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődésen ment keresztül világszerte. A manapság eladott új mezőgazdasági berendezések 80 százaléka tartalmazza a precíziós gazdálkodás valamilyen komponensét. A precíziós gazdálkodással lehetőségünk van a megfelelő helyen, a megfelelő pillanatban és a megfelelő mennyiségben kijuttatni például a növényvédő szereket. Ez, helyesen alkalmazva a fenntarthatóság és a jövedelmezőség növekedéséhez vezethet. Ezen túlmenően időt takarít meg a mezőgazdasági termelők számára, és fokozza jólétüket.

Precíz növényvédelem

A modern és nagyobb hatékonyságú mezőgazdasági gépek lehetővé teszik a termelők számára a növénytermesztés javítását a beavatkozások célzottabb alkalmazása útján; az inputköltségek csökkentését; a környezet kedvező befolyásolását a kisebb számú beavatkozás révén; az agrártermelők munkájának csökkentését és kényelmének növelését és a nyereség növelését.

A mezőgazdasági gépekbe beépített korszerű technológia különösen az alábbiakban segíti a mezőgazdasági termelőket:

  • a kártevők elleni védekezésben a pontos adagok és célirányos alkalmazások segítségével
  • a megfelelő termékmennyiség elérésének lehetővé tételében, kisebb környezeti ártalom mellett
  • a korlátozottan rendelkezésre álló mezőgazdasági terület hatékony hasznosításában
  • a terméseredmény maximalizálásában

A CEMA (Mezőgazdasági Gépkonstruktőrök Csoportosulásának Európai Bizottsága), és az Európai Mezőgép Egyesülés együttműködik az Európai Növényvédelmi Szövetséggel (ECPA) olyan zárt erőátviteli rendszerek szabványának kidolgozásában, amelyek lehetővé teszik a permetezőgépek növényvédő szerekkel való feltöltését a tartályok kinyitása nélkül, hogy minimálisra csökkentsék a termelők vegyszerkitettségét.

Emellett a CEMA és az ECPA egy külön weboldalt terveznek nyitni, amelyben az új permetezési technológia előnyeiről számolnak be. Ez az oldal informálni fogja a termelőket arról, hogy hol tudják megvásárolni az új berendezéseket, illetve felújítani a régieket. A közös cél a növényvédő szerek jobb, biztonságosabb és precízebb alkalmazása.

Drón-adatok

A gazdaság okos berendezései az adatokat képesek összekapcsolni és optimálisan elrendezni, figyelembe véve, például az üzem vezetésének felhő alapú szoftverétől nyert specifikus információkat. A nagy kérdés azonban az, hogy mikor és hogyan lehet drónokat és robotokat alkalmazni a szántóföldön a növényvédelmi szerek használata és a növénytermesztés javítása céljából. Szántóföldi robotok prototípusai már léteznek, azonban egyelőre ezeket a gyakorlatban nem használják, a drónok viszont már több gazdaságban is röpködnek.

A főleg fényképek készítésére és adatgyűjtésre használt drónok lehetővé teszik egy adott növény folyamatos megfigyelését a vetéstől a betakarításig. Emellett segíthetnek a termelőknek, hogy gyorsabban tudjanak reagálni a betegségek, rovarok és gombák fenyegetésére, időt takarítsanak meg a veszélyek feltárásában a megfelelő intézkedésekhez és javítsák a kétirányú technológiák kellő időben való alkalmazását.

Ezeket az adatokat felhő alapon dolgozzák fel, és használható információkká alakítják át, pl. a növények egészségi állapotára és a kártevők által okozott fertőzésekre vonatkozóan. Az adatok betáplálhatók az okos gépekbe, hogy egy adott táblán megfelelően korrigálni lehessen, pl. a növényvédelmi beavatkozások mennyiségét.

A kártevők kirajzásának meghatározásán kívül a drónokat a növényvédő szerek alkalmazására is fel lehet használni. Japánban, pl. a drónok légi permetezéseket végeznek. Amíg Európában az ilyen drónos permetezés nincs engedélyezve egyelőre, a drónokat a kártevők biológiai ellenségeinek, pl. a darazsak petéinek kihelyezésére használhatják a termelők.

A drónok felhasználásának lehetősége ezeken túl is széleskörű. A vízhatlan drónok bármilyen növény megfigyelését képesek elvégezni, szinte bármilyen környezetben és bármilyen éghajlati viszonyok között. Emellett kiváló minőségű és nagy pontosságú felvételeket tudnak készíteni reális időn belül, mivel a felhők alatt röpülnek, sokkal jobb képeket csinálnak, mint a műholdak, amelyek hetente csak egyszer készítenek felvételeket, és felhős időben nem jól funkcionálnak.

A következő években a mezőgazdasági drónok alkalmazása várhatóan szignifikánsan megnövekszik, mivel széleskörű alkalmazási lehetőségeket kínálnak, amelyek javítják a precíziós gazdálkodást. Ezenkívül potenciálisan helyettesíteni tudják az embereket a növényvédő szerek alkalmazásában, minimálisra csökkentve kitettségüket. Ez egy magas repülési technológia.

(agroinform.hu, Tóth Endre)