A cukorbetegség jelentős kockázati tényező, de eredményesen kezelhető

Fotó: Egészségkalauz

A magyar kormány prioritásnak tekinti a lakosság egészségi állapotának javítását, és az egészségben eltöltött évek számának növelését, ezért az elmúlt időszakban több olyan intézkedést hozott, amellyel európai viszonylatban is népszerű. E rendelkezések sorában kiemelt jelentőségű a diabéteszes megbetegedések kialakulásának megelőzése is.

A kormány célja, a népbetegségek, köztük a cukorbetegség megelőzése és az elhízás folyamatának megállítása, illetve visszaszorítása. A kormány egyre több társadalombiztosítási támogatást biztosít a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekre is, ami mintegy 600 ezer beteg életét és a megfelelő ellátáshoz való hozzájutását könnyíti meg. A támogatásához az egészségbiztosítás forrásaiból évi csaknem tíz százalékos emelkedést biztosít.

A cukorbetegségek kialakulásának a megelőzése a legfontosabb. Hazánk Európában az elsők között tett határozott lépéseket annak érdekében, hogy a lakosság mindennapi táplálkozásában mérsékelje az egészségre káros transzzsírsavak jelenlétét. Ezek ugyanis a szív-érrendszeri betegségek mellett bizonyítottan szerepet játszanak az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában is. A közétkeztetési rendelet értelmében pedig, amely 2015. január 1-jén lépett hatályba, csökkent az iskolai menzákon a só-, zsír- illetve cukorhasználat. A rendszeres testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát. Az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása érdekében  2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

A legfrissebb kutatások adatai szerint világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezőt, így tehát nagyobb veszélyeztetettséget is jelent az emberek életminőségére nézve, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. E megbetegedések között nagyjából 90%-ban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában igen nagy súllyal közrejátszanak az életmódbeli tényezők, kiemelten a nem megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás hiánya. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az elmúlt időszakban az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

(EMMI, kormany.hu)