A csúcsragadozók miatt a róka is kiszorul a baranyai erdőkből

Egy aranysakál család a baranyai erdőkben. - A kép forrása: sokszinuvidek.24.hu

A valamikor őshonos aranysakál állandó vendége volt Baranya megye erdőterületeinek, majd hosszú évtizedekre eltűnt onnan.

 A baranyai lombos erdők őshonos lakója, a róka. – A kép forrása: sokszinuvidek.24.hu

Az utóbbi jó pár évben drasztikusan megemelkedett az aranysakálok létszáma a megyében. Ezért az elterjedési területen csökkent az őzszaporulat és az apróvad létszáma is. Baranya megye falvaiban és Pécsen sem meglepő egy-egy, a háztartási hulladékokat tároló kukákban túrkáló róka látványa. Erről Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára adott tájékoztatást. A fő ok nem más, mint, hogy az aranysakálok táplálék szempontjából konkurensnek tartják őket. Így semmilyen körülmények között nem tűrik meg a jelenlétüket az erdőben, és bekergetik őket az emberek által lakott területekre, ahova már nem követik őket a csúcsragadozók.

Párba verődött aranysakálok. – A kép forrása: vasarhely.24.com

Az aranysakálok falkában vadásznak. Ez pedig nálunk szokatlan vadászati módszer, de mindenképpen hatékonyabb, mint a rókáké – magyarázta ezt az erőfölényt Gondos Gyula majd hozzátette: a legelők, parlag területek, bozótosok, nádasok jellemezte területeket meghódító sakál jellemzően rágcsálókon, egereken és pockokon, kisebb madarakon, puhatestűeken él, de a gyümölcsöt sem veti meg. Sőt, a vadakat sem, ugyanis őzgidák, szarvas-borjak és vadmalacok is áldozatául eshetnek. Ezzel éves szinten több tízmilliós kárt okozva a vadállományban. Gyérítés gyanánt rendszeresen vadásszák, de a gyorsan növekvő szaporulat visszafogására létrejött két éve egy program is, amelyben minden vadászatra jogosult csapdákra pályázhatott, amit a Baranya Megyei Vadászkamara is pénzügyi forrásokkal is támogatott. A csapdák nagy részét idén állítják fel. A sakál az emberre szinte teljesen veszélytelen, azonban biztonsági okokból az erdő azon részein, ahol előfordul ez az állat, fel lesznek állítva figyelmeztető táblák. (Forrás: bama.hu/B. D.)

Kékkői Zoltán a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya megyei Szervezetének az elnöke, nyugalmazott földművelésügyi és vidék-fejlesztési államtitkár, miniszter-helyettes – a kép forrása: parlament.hu: fontos szabály, hogy azokon az erdőterületeken, ahol az aranysakálok már megtelepedtek, a gyerekek, pláne egyedül és 10 esztendős életkor alatt, valamint a gyenge fizikumú idős és beteg emberek kísérő nélkül ne sétáljanak, mert a falkákba verődött aranysakálok adott esetben meg is támadhatják őket. A biológia sokféleség megőrzése érdekében a hivatásos vadászok elsődleges feladata most az, hogy olyan körbe kerített menedékhelyeket hozzanak létre az erdőkben, ahová a kisebb testű rókák be tudnak menekülni, de a nagyobb testű aranysakál már a bejárati nyíláson át nem fér be, továbbá ahol ezek a rókák megfelelő élelmet és ivóvizet találnak. A hosszabb távú megoldás viszont az, hogy a természetvédelmi hatóságokkal szorosan együtt működve a szelektív vadászat eszközével a Baranya megyei erdők biológiai egyensúlyát kell helyre állítani. (KPE)