A csodát művelte és nem magyarázta

Ma lenne 60 éves Gál Tibor, a világhíres borász, aki 13 éve már nincs köztünk. Erre a kiváló mesteremberre, kisgazda társra emlékeztek a Wass Albert Kör, a Varga László Teátrum tagjai Egerben, a Gál Tibor emlékére 10 évvel ezelőtt állított emlékkőnél.

Szíki Károly színművész, az egri Kisgazda Polgári Egyesület elnöke a kiváló szakember-barátja emlékezésre hívta össze a borásztársadalmat, tisztelőit és barátait. Szíki bevezetőjében a világhíresség szakmai útját elevenítette fel:

2005. 02. 12-én rövid hír jelent meg az újságok hasábjain: Gál Tibor nemzetközi hírű borász, az Egri Bormíves Céh elnöke, a legkiválóbb egri borászokat tömörítő szervezet vezetője elhunyt. Az egri borászok vezéregyéniségüket veszítették el Gál Tibor személyében.

Gál Tibor 1958-ban született Putnokon. Érettségi után a kertészeti egyetemen folytatta tanulmányait, 1983-ban diplomázott. Ezt követően hat évig dolgozott különböző beosztásban az Egervinnél és a nagyrédei Szőlőskert Szövetkezetnél.

1989-ben felkérték a Tenuta dell’Ornellaia főborászának. Ez nagy fordulatot hozott munkásságában. Egervines és mátraaljai évek után Toszkánában, az Antinori-féle Ornellaia-birtokon fejlődött nagy borásszá. Ott komponált 1998-as küvéje a Wine Spectator százas listáján az első helyen végzett, ami körülbelül annyit jelent, hogy 2001-ben ez bor volt a világ legjobb bora. 1998-ban az év borászává választották.

Egri pincészetét, a GIA Kft-t 1993-ban hozta létre. 2000-től borászatot működtetett a Mátraaljai borvidékhez tartozó Nagygomboson.

Szíki emlékezését így folytatta: Az egyik legismertebb, legnagyobb teherbírású és legfoglalkoztatottabb magyar borász volt. Szaktanácsadó volt Bátapátiban, Toscanában, Dél-Afrikában.

Gál Tibor úgy vélte, a csúcsborászatok nagy boraival kell bekerülni a világpiacra, ez az alapja a magyar borimázs megteremtésének. A legfontosabb értéknek a megbízhatóságot és a becsületet tartotta. Szakmai munkájának elismeréseként 2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetését vehette át.

Ezt követően Szíki a Gál Tiborhoz fűződő személyes élményét elevenítette fel: Szakmai munkáján túl kiváló barát, közösségi ember volt. Nála mindig nyitva állt az ajtó, ha valaki vele vagy éppen borászatával akart ismerkedni. Nem zárkózott el azon kérésemtől sem, hogy Varga László országgyűlési képviselő 2002.évi halála után az emléktábláját az ő pincéjében helyezzük el. Úgy gondolta mint presbiter, hogy keresztény a kereszténydemokratának barátja és segítője is egyben.

Szíki így folytatta: Minden találkozás élményt jelentett vele. Ha úgy tartotta kedve, beszállított a dzsipjébe és kivitt a szőlőterületére, ahol nagy értékét, az ősi köveket is megmutatta. Emlékeznünk kell arra, hogy 15 ÉVVEL EZELŐTT, a közelgő 2006-os választásra készülve sokunk akaratát visszautasította: induljon a polgármesteri pozícióért. Érvei így szóltak: még sok munkám van a borászatomban, sok megvalósítatlan nagy tervem van.

Dél-Afrikában egy munkamegbeszélés után hazafelé tartott, amikor ismeretlen okokból összeütközött egy teherkocsival. Hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára.

Sok terve maradt megvalósítatlan. Halála megrázta ismerőseit, barátait. A tragikus hír hallatán gyertyát gyújtottunk a pincéje bejárata előtt, virrasztottunk. Temetése után a Varga László Polgári Teátrum vezetőjeként a képviselő testület elé vittem tervünket: legyen egy Gál Tibor emlékpark, legyen egy emlékkő, amely messziről hirdeti az ő nagyszerűségét. Ez a kezdeményezésünk otthonra talált, s így a hivatalos szervek megvalósították elképzelésünket. Sajnálatos, hogy minden kérésünk ellenére mind a mai napig nem távolították el a Park szélén csúfoskodó Vörös tüzér emlékkövet, mely a Kun Béla emlékével van átfűtve. Ez pedig egy olyan nagy magyar szívű embernek, mint Gál Tibor volt, durván sértő jelenség.

És sajnálatos az is, hogy elpárolgott a barátok, borásztársak fogadkozása, hogy: emléked örökké megőrizzük és értékrended mellett haladva ébresztgetjük emléked.

Most éppen azért jöttünk össze Horváth Ottó szobrászművész alkotása előtt, hogy az amnéziára figyelmeztessünk, mert a 13 évvel ezelőtti halálával nagyon nagy luk tátong az erkölcsiség és alázatosság falán.

Utunk innen a temetőbe vezet, hogy egy szál virágot helyezzünk el a sírján!- fejezte be beszédét a színművész igazgató.

Ezt követően Patkós Attila, Gál Tibor borász kollégája verssel emlékezett a nagyszerű bormesterre, majd elénekelték a Szózatot és elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az emlékezés gyertyái lobbantak fel Gál Tibor, mint kiváló barát sztéléjénél.

Végül elindultak a Kisasszony temetőben, hogy virágot helyezzenek el Gál Tibor kopjafájás sírjánál és emlékgyertyákat gyújtsanak.

Heti Hang Szóró- Hangosan mindenről, ami nekünk fontos