A családtámogatásokat a jövőben is inkább bővíteni, mint szűkíteni fogjuk

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Minden családtámogatás megmarad a vírus elleni védekezés idején is, erről beszélt Novák Katalin családügyi államtitkár az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: elérhető lesz továbbra is a családi adókedvezmény, számíthatunk az otthonteremtési programra, igénybe vehetők a csokhoz kapcsolódó hitelek, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a hitelelengedés. Ugyanakkor a veszélyhelyzetet figyelembe véve egyszerűbbé tették a nagyszülői gyed igénylését.

Épülnek tovább a bölcsődék, a négygyermekes anyák adómentességet élveznek, sorolta az államtitkár.

800 milliárd forintból 170 ezer család élete vált könnyebbé a családvédelmi akcióterv jóvoltából. A családtámogatásokat a jövőben is inkább bővíteni, mint szűkíteni fogjuk – nyomatékosította Novák Katalin.

A család alapja a tisztességes munka, ezért 26 kisvállalkozói munkakörben vezettek be járulékkedvezményeket, ez 90 ezer családot érint. Aki fizetés nélküli szabadságra ment, az is biztosított marad, indulnak az átképzések, a felnőttképzési diákhitel, a kedvezményes vállalkozói kölcsönök, nő a SZÉP-kártya kerete is.

Több, mint 4 millió hitelt érint az év végéig létező hitelfizetési moratórium, ami a babaváró támogatás és a csok esetében is működik, s lehet igényelni a gyermekek után a jelzáloghitel elengedését, amivel ugyancsak érdemes most élni. A gyes, a gyet és a gyed a veszélyhelyzetben automatikusan meghosszabbítást kap. A gyot megállapítása távolról is megoldható egyelőre, a nagycsaládos autókedvezmény ideje is kitolódik, s ingyen lehet országszerte parkolni – összegezte Novák Katalin.

A rendkívüli helyzetben felügyeletet kapnak a dolgozó szülők gyermekei olyan családoknál, ahol nem megoldható a távmunka. Nincs már nyelvvizsga-bemutatási kötelezettség a diploma átvételéhez az őszig megvédett diplomák esetében, a diákhiteleket nem kell törleszteni egyelőre, s jön egy félmilliós rendkívüli diákhitel az egyetemisták számára.

Az idősekre is figyelnek, jövő évtől kezdve fokozatosan visszaadva újra 13. havi nyugdíjat kapnak, egyszerűsítik a receptkiváltást a biztonságuk érdekében, könnyebb az ügyintézés is 65 év felett. Külön idősávot állítottak be az idősek vásárlására minden nap, de ez nem biztatás a minden napos vásárlásra az idősek tekintetében – közölte Novák Katalin.

(kormany.hu)