A chemnitzi tüntetéseken 18 ember sérült meg, vasárnap is tartanak megmozdulásokat

Chemnitz: a német polgárok tiltakoznak Brüsszel felelőtlen bevándorlás-politikája ellen. - A kép forrása: rollpress.hu

Tizennyolc ember sérült meg szombaton tüntetéseken a németországi Chemnitzben, ahol vasárnap is több megmozdulást tartanak egy emberöléssel összefüggésben, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.

Az időközben ismertté vált bűncselekmények ellenére megállapítható, hogy a szombati tüntetések túlnyomórészt békések voltak, és a nagyszabású rendőri mozgósítással sikerült biztosítani, hogy mindenki élhessen a gyülekezés szabadságának jogával – emelte ki Sonja Penzel rendőrkapitány a chemnitzi rendőrség vasárnapi közleményében. Az előző napi műveleteket összefoglaló közlemény szerint 18 ember sérült meg, köztük három rendőr, akik horzsolásokat szenvedtek. A demonstrációk előtt, közben és után is kialakultak olyan helyzetek, amikor a rendőröknek közbe kellett lépniük. Különösen a rendezvények befejezése után volt sok dolguk, a többi között azért, mert ismeretlenek rátámadtak a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) híveinek egy csoportjára, egy afgán fiatalra pedig rárontott négy ember, akik maszkot viseltek. A tüntetéseken több mint 11 ezer ember vett részt, a rendezvényeket kétezernél is több rendőrrel biztosították. A vasárnap napközben összeállított adatok szerint 37 feljelentést tettek különböző bűncselekmények, köztük rongálás, testi sértés és alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt. A Szászország tartományi városban vasárnap két demonstrációt tartanak, a szervezők civil szervezetek és az evangélikus egyház. A megmozdulásokkal az erőszakmentesség, a jog és a demokrácia tisztelete és a párbeszéd mellett állnak ki, a helyszínre várják mások mellett Michael Kretschmer tartományi miniszterelnököt, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát és Barbara Ludwig SPD-s chemnitzi polgármestert. A városban egy hete tart a tüntetések sorozata. A megmozdulásokat kiváltó halálos késelés augusztus 26-ra virradóra történt, az áldozat egy 35 éves német, a szíriai és az iraki gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Az aznap tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német média  az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonít. Ezzel kapcsolatban Heiko Maas külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban kiemelte: „szégyen, hogy Németországban ismét náci karlendítést látni az utcán”. Mint mondta, a német társadalom „elkényelmesedett”, pedig meg kell védeni a demokráciát és harcolni kell a rasszizmus ellen. „A rasszisták még hangosabbnak tűnnek, ha a rendes emberek csendben maradnak”, ezért „néha fel kell állnunk a karosszékből és ki kell nyitni a szánkat” – mondta az SPD-s politikus a Bild am Sonntag című lapnak, írja az MTI. (Forrás: MTI/888., hu)

A német társadalom megelégelte, hogy semmibe veszik a jogosan és méltán nagyra tartott nemzeti érzéseiket. A társadalom Európában mindenhol elvárja, hogy a kormányok nemzeti érdekeik és értékeik mentén dolgozzanak. (KPE)

A kép: a német polgárok fegyelmezetten tiltakoznak Brüsszel felelőtlen bevándorlás-politikája ellen Chemnitzben. – A kép forrása: rollpress.hu