A Brexit után itt a Texit /Kettészakadhat az Egyesült Államok

Fotó NorthFoto

Újra „magányos csillag” válhat Texasból – írta meg a Ripost.

Referendumot tarthatnak az Egyesült Államokból való kilépésről Texas államban, miután egy „függetlenségi törvényjavaslatot” nyújtottak be a helyi képviselőházban. Ha a sajtóban csak TEXIT néven emlegetett jogszabálytervezetet elfogadják, akkor a következő regionális választások alkalmával, azaz 2023 november 7-én a texasiak arról is dönthetnek majd, hogy „meg kell-e erősíteni az állam független nemzet státuszát” – írta meg a Ripost.

„A texasi alkotmány egyértelműen fogalmaz, és minden politikai hatalmat az emberektől eredeztet. (…) A szövetségi kormány évtizedek óta folyamatosan visszaél a szabadságjogainkkal, itt az ideje tehát, hogy a texasiak hallassák a hangjukat” – fogalmazott közösségi oldalán Bryan Slaton republikánus texasi képviselő, a TEXIT-törvényjavaslat előterjesztője. A politikus azt mondta, Texas állam szabadságvágyból született, és ez a vágy továbbra is ég minden texasi szívében, ezért kell népszavazást tartani a függetlenségről. Ha a helyi törvényhozás elfogadja, és az emberek többsége is megszavazza a TEXIT-et, a Kongresszus egy bizottságot hozna létre, amely megvizsgálná az Uniótól való függetlenség megvalósíthatóságát, és javaslatokat készítene a texasi kongresszusnak a függetlenségre vonatkozóan. 

A magát szeparatistának mondó Texasi Nacionalisták nevű mozgalom üdvözölte TEXIT-tervezetet. A szervezet elnöke szerint az állam függetlenedése „olyan lehetőségeket nyithat meg, amelyekről még csak álmodni sem lehet”. A helyi republikánusok közül azonban nem mindenki támogatja az ötletet, Jeff Leach képviselő például „képmutatónak és hazaárulásnak” nevezte a javaslatot.

Texasban egyébként rendszeresen visszatérő politikai téma az állam függetlenedésének kérdése. Ennek alapvetően történelmi okai vannak, Texas ugyanis 1836-ban, miután elszakadt Mexikótól, független országgá vált, és csak 1845-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz. Texas híres beceneve, a „magányos csillag állam” is innen ered.

Fontos elmondani, hogyha a referendum sikerrel járna, Texas feltehetően akkor sem válhana ki varázsütésre az USA-ból. A Legfelsőbb Bíróság egy 1868-as határozata szerint – amely a Texas kontra White ügyben született – az államok nem függetlenedhetnek egyoldalúan az uniótól, csak és kizárólag a szövetségi kormány hozzájárulásával – olvasható a portálon.

Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230308-a-brexit-utan-itt-a-texit