A bíróság elrendelte Alekszej Navalnij harminc napos letartóztatását

Fotó wikipedia.org

Egy orosz bíróság hétfőn elrendelte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus harminc napra szóló letartóztatását. Navalnij válaszul a közösségi médiában utcai tömegtüntetésekre szólította fel a híveit, mert szerinte a hatalom ettől „fél” a leginkább, és mert a tiltakozásnak ezt a formáját nem tudja figyelmen kívül hagyni. Leonyid Volkov, Navalnij támogatói regionális törzseinek vezetője a Twitteren közölte, hogy a megmozdulások időpontját szombatra tűzték ki.

A magyar kormány is csatlakozott az Oroszországot elítélő, közös európai uniós nyilatkozathoz – erősítette meg az Indexnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca közölte, hogy a kormány álláspontját az Európai Tanács által közzétett nyilatkozat tükrözi. A közös állásfoglalás szerint az igazságszolgáltatás átpolitizálódása megengedhetetlen, Navalnijnak joga van a független bírósági eljáráshoz, a nyilatkozat egyben felszólítja Moszkvát, hogy engedjék szabadon az üggyel kapcsolatban letartóztatott újságírókat és aktivistákat – írja a lap.

„Magyarország olyan kormányt érdemelne, amely magától, saját jogon, saját hangján emel szót a rendszerkritikus ellenzékiek elleni hadjárat ellen, nem pedig sunnyog. A magyar demokratáknak igenis szolidaritást kell vállalniuk (…) Navalnijjal, és rajta keresztül oroszok tízmillióinak szabadságvágyával és demokratikus álmaival” – fogalmazott közleményében Karácsony Gergely főpolgármester. „Követeljük Navalnij szabadon engedését” – írta a Facebookon Cseh Katalin momentumos EP-képviselő.

Az Európai Bizottság elnöke elítélte Alekszej Navalnij letartóztatását, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedésére és biztonságának szavatolására szólította fel az orosz hatóságokat. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: továbbra is számítanak a Navalnij ellen elkövetett merénylet független szervek általi és alapos kivizsgálására. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében Navalnij jogainak tiszteletben tartására szólította fel az orosz hatóságokat.

A német szövetségi kormány is elítéli Navalnij őrizetbe vételét. Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján leszögezte: a kabinet „nyomatékosan felszólítja az orosz kormányt, hogy azonnal engedjék szabadon Navalnij urat, és a legteljesebb mértékben tárják fel az ellene vegyi fegyverrel intézett támadás ügyét”.

Lengyelország kezdeményezte, hogy az ENSZ tűzze sürgősen napirendre Alekszej Navalnij letartóztatásának ügyét – tájékoztatott hétfőn Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

Kijev az emberi jogok és a szólásszabadság megsértésének tekinti Alekszej Navalnij őrizetbe vételét – áll az ukrán külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében, amelyben a tárca egyúttal ismételten felszólította Oroszországot az általa fogva tartott ukrán politikai bebörtönzöttek szabadon engedésére is.

A nemzetközi jog és az orosz jogrend tiszteletben tartására szólította fel Alekszej Navalnij őrizetbe vételének külföldi bírálóit hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a Navalnij-ügy mesterségesen emelkedett nemzetközi jelentőségűre. Mint mondta, Berlin Moszkva kérésére kizárólag az ellenzéki politikus és felesége kihallgatásának anyagát bocsátotta rendelkezésre, ezért az orosz fél kiegészítő adatigényléssel fordul majd Németországhoz. Lavrov megismételte: Oroszországnak szerinte nincs jogalapja arra, hogy büntetőeljárást indítson a Navalnij elleni „állítólagos” mérgezési kísérlet ügyében.

MTI, 444.HU, INDEX.HU, MANDINER.HU