A befektetők a gyártóktól és a kormányoktól várják a „táplálkozási válság” megoldását

Fotó: HáziPatika.com

Összesen 12,4 milliárd dolláros vagyont kezelő befektetők szólították fel a kormányokat és a vállalatokat, hogy gyorsítsák fel az egészségesebb ételek és italok népszerűsítésére való átállást, hogy segítsenek orvosolni a „globális táplálkozási válságnak” nevezett jelenséget.

A rossz minőségű étrend a vezető halálokok és betegségek okozói közé tartozik. Ez egyéni, társadalmi és gazdasági költségekkel jár, amelyek befolyásolják a befektetések értékét – közölte 53 befektető a 2021-es Tokiói Táplálkozás a Növekedésért Csúcstalálkozón. A befektetők, köztük a PIMCO és az UBS Asset Management, arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy alkalmazzanak fiskális és szabályozási intézkedéseket az egészséges csomagolt élelmiszerek támogatására, és tegyenek többet az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott táplálkozási célkitűzések teljesítése érdekében.

Eközben az élelmiszer- és italgyártó cégeket három intézkedés végrehajtására kérték fel, többek között évente jelentést szeretnének arról, hogy nyereségük hány százalékát termelték ki az egészséges termékek, és ezek milyen részesedést érnek el a teljes termék összetételben.

A vállalatoknak emellett önállóan kidolgozott rendszert kell alkalmazniuk annak meghatározására, hogy mi minősül egészséges terméknek, és elfogadják a befektetők által finanszírozott, de non-profit szervezet által készített „Befektetői elvárások a táplálkozással, étrenddel és egészséggel kapcsolatban” című dokumentumban foglalt kötelezettségvállalásokat. A befektetők kapcsolatba lépnek az ATNI Global Index 2021-ben szereplő 20 társasággal, köztük a Nestlével és az Unileverrel, vagy felkérik az alapkezelőket erre.

Közölték, hogy negyedéves vagy éves jelentésekben osztják meg a vállalatokkal folytatott tárgyalásaikról szóló információkat, és az információkat befektetési döntéseikkel kapcsolatban használják fel. “A befektetői fellépés jól szemlélteti, hogy a vállalatoktól és a kormányoktól milyen sürgős intézkedésre van szükség a globális táplálkozással kapcsolatos fejlődés felgyorsítása érdekében” – mondta Frank Wagemans, az Achmea Investment Management vezető elkötelezettségi szakértője, akit a Reuteres idézett. “A befektetők nemcsak a táplálkozás okozta makrogazdasági folyamatokat értik, hanem az alultápláltság mélyreható társadalmi hatását is, amelyet pénzügyi és társadalmi anyagi kockázatnak tekintenek.” A helytelen táplálkozás költségei a becslések szerint a globális jövedelem körülbelül 5%-át teszik ki évente – közölte az ATNI.

Forrás: Agrofórum Online, Gadóc György