A bankszövetség támogatja a törlesztési moratórium célzott meghosszabbítását

Fotó privatbankar.hu

A gazdaság stabilitása és gyors növekedési pályára állítása érdekében a Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget – nyilatkozta Kovács Levente főtitkár az MTI kérdésére.

 

Megerősítette, hogy aktív egyeztetés folyik a moratórium jövőjéről a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány további képviselői, valamint a bankszövetség között.

Varga Mihály pénzügyminiszter a hét elején a Portofilonak adott interjúban jelezte, hogy a június végén lejáró hitelfizetési moratóriumról egyeztetnek. “Most a tapasztalatok összegyűjtése zajlik, ezután összegezzük az esetlegesen megjelenő igényt” – fogalmazott a tárcavezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a betétesek védelmében a bankoknak rendkívül szigorú szabályokat kell betartaniuk.

A felhalmozott kamattartozás előtörlesztésének díjmentessé tételét, a futamidő növelése helyett egy magasabb törlesztőrészlet önkéntes alapú vállalását és a törlesztések lépcsőzetes visszavezetését is a jogalkotók figyelmébe ajánlja az MNB a törlesztési moratórium kivezetésének tervezésekor – hangzott el a Portfolio április végi online Lakossági hitelkockázatok és behajtás 2021 Meetupján. Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója rendezvényünkön elmondta: a teljes vállalati hitelállomány 12%-a számít a moratórium kivezetése szempontjából kockázatosnak, a háztartási hitelállományban ez az arány 10%. Az MNB fontosnak tartja, hogy a nem teljesítő hitelek felépülését követően a nem teljesítő hitelek hitelportfóliójának kitisztítása sokkal gyorsabb legyen, mint az előző válságot követően.

A Pénzügyminisztérium januári adatai szerint a háztartások 59 százaléka élt a hitelmoratórium lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan. Erről Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár beszélt az év elején, aki ismertette azt is: a cégek a nagyjából 10 ezermilliárd forintnyi teljes htelállományuk 42 százalékára, 4300 milliárdnyi kölcsönre vették igénybe a moratóriumot.

Forrás: MTI, portfolio.hu