A Baloldal nyert a türingiai tartományi választáson, az AfD megelőzte a CDU-t

Erfurt, 2019. október 27. Bodo Ramelow türingiai tartományi miniszterelnök, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) párt listavezetõje a felesége, Germana Alberti vom Hofe társaságában a türingiai tartományi választások estéjén Erfurtban 2019. október 27-én. MTI/EPA/Omer Messinger

Jelentős előnnyel a legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) nyerte meg a
németországi Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választást. A jobboldali Alternatíva
Németországnak (AfD) pedig megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a hétfő hajnalban közzétett
hivatalos előzetes végeredmény szerint.

A Baloldal története legjobb eredményét érte el és első alkalommal végzett az első helyen egy tartományi választáson. Koalíciós társai, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek visszaesése miatt azonban kormánya elveszítette a többséget az erfurti Landtagban.

A Baloldal az öt évvel korábbi 28,2 százalék után a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte össze, ami 29 képviselői helyet jelent a 90 tagú tartományi gyűlésben. Az AfD a 2014-es 10,6 százalék után 23,4 százalékot szerzett, ami 22 mandátumot jelent. A CDU támogatottsága az öt évvel ezelőtti 33,5 százalékról 21,8 százalékra süllyedt, így 21 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe. Az SPD a 2014-es 12,4 százalék után a szavazatok 8,2 százalékát kapta, frakciója 8 képviselőből áll majd. A Zöldek támogatottsága az öt évvel ezelőtti 5,7 százalékról 5,2 százalékra csökkent, ami 5 képviselői helyet jelent.

MTI