A balkáni útvonalon minden állam lezárta határait

Fotó Wikiwand

A balkáni útvonalon minden állam lezárta határait, hogy védjék állampolgáraikat, főként a koronavírus ellen. A görög-török határon kevesebben vannak a migránsok, de a görög szigeteken továbbra is rendkívüli a zsúfoltság, és ott a koronavírus is megjelent. Mostanáig több mint 8800-an próbáltak meg illegálisan bejutni Magyarország területére a szerb vagy a román határszakaszon. Szombattól újabb jelentős katonai erők kapcsolódnak be a határok őrizetébe.

Szerbiában szombat estétől bezárják a vendéglátóhelyeket, leállítják a tömegközlekedést, Boszniában az újabb szigorítások értelmében sem a 65 évnél idősebbek, sem a 18 évnél fiatalabbak nem mehetnek az utcára, ahogy emelkedik az új típusú koronavírus-járvány fertőzötteinek száma a Nyugat-Balkánon, egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a térség államai.

Újabb rekordot döntött a koronavírus Olaszországban: az elhunytak száma egy nap alatt 793-mal 4825-re emelkedett – közölték szombat este. A fertőzöttek száma pedig jóval 50 ezer fölé ugrott. Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka a közösségi oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják.

Szombaton 562-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban, ami 112vel több, mint az előző nap.

MTI, PORTFOLIO.HU, HVG.HU, PESTISRACOK.HU