A balatonfüredi Polgári Kisgazdákat felháborítja mindaz, amit a Nagykörűben dolgozó cseresznyetermelőkkel művelnek egyes felvásárlók

A Balatonfüredi Polgári Kisgazdák, így Dömötör Károly és Dr. Paál Sándor is teljes erejükkel támogatják Orbán Viktor választási programját. - 2019. május 26-án, jövő vasárnap mindenki menjen el szavazni, és az IGEN szavazatával támogassa a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáját. - A kép forrása: kpe.hu

A www.kpe.hu Honlap olvasása közben találtunk rá Guth Sándor írására, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő Polgári Kisgazdák Megyei Szervezetének társ- és korelnöke. Megtudtuk, hogy bizonyos, többségükben lóvári nyelven beszélő és román állampolgárságú személyek a cseresznye szedésekor tömegesen felkeresik Nagykörűt, és cseresznye-felvásárlónak megnevezve magukat elkezdik leszorítani a gyümölcs felvásárlási árát. Az egész évi fáradságos munka eredményét fillérekkel, kilogrammonként 200 forinttal akarják kifizetni. 25 esztendővel ezelőtt valóban ennyi volt a cseresznye felvásárlási ára, de azóta eltelt 25 év, és jelenleg a minőségtől függően 1000 és 1400 forint között van. Ez a jelenség felháborító, de ilyenkor igaz az a bölcsesség, hogy ez ellen a káros jelenség ellen azonnal tenni kell!

Első lépés: termelőknek már jóval a szedés előtt tájékozódniuk kell az alternatív értékesítési lehetőségek felől.

Második lépés: fel kell deríteni azt, hogy a közeli piacok milyen keresletet rejtenek magukban.

Harmadik lépés: ki kell kérni egy tartósítóipari szakember véleményét, hogy miként lehetne megszervezni helyben a kisüzemi cseresznye-befőtt készítést.

A kép forrása: kifozde.hu

Negyedik lépés: meg kell szervezni a helyi termelőknek azt a közösségét, akik együtt szervezik tovább a közös gyümölcs-értékesítést és feldolgozást az első, a második és a harmadik lépés szerint.

Ötödik lépés: amennyiben a mostani cseresznye-szedésre is megérkeznének a többségében lóvári nyelvet is beszélő, jellemzően román állampolgárságú, önmagukat cseresznye-felvásárlónak megnevező személyek, úgy nekik azt kell mondani, hogy „Kedves Felvásárló Hölgyek és Urak! – SAJNOS NAHGYKÖRŰBEN NINCS ELADÓ CSERESZNYE”, kivéve 1400 forintért kilogrammonként, de csak abban az esetben, ha a vevő azonnal és a helyszínen készpénzzel fizet. 200 forintért máshol kell megpróbálni a cseresznye-felvásárlást.

Önkormányzati feladatok: a balatonfüredi Polgári Kisgazdák is azt kérik, hogy a hatóságilag ellenőrzött, de a termelők számára könnyen hozzáférhető helyi piacokat bővíteni kell.

Állami feladatok: korszerűsíteni és egyszerűsíteni kell a mezőgazdasági termelők gazdasági szövetkezéseit szabályozó, a hatályos Polgári Törvénykönyv előírásain alapuló, a mezőgazdasági sajátosságokat figyelembe vevő jogszabályokat, amit egységes mezőgazdasági gazdasági szövetkezési törvénnyé érdemes fejleszteni.

A Balaton-felvidéken hasonló probléma van a szőlő-termelők és a szőlő-felvásárlók között, de ők zömében nem lóvári nyelvet beszélnek és magyar állampolgárok. (Forrás: a KPE Balatonfüredi Szervezete)