A balatonfüredi Polgári Kisgazdák emlékeztek a 23 esztendővel ezelőtt a Tiszán történt ciánszennyezésre

Dömötör Károly és Dr. Paál Sándor, Fotó: Dr. Paál Sándor

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák megemlékeztek arról, hogy 23 évvel ezelőtt egy romániai aranybánya zagytárolójából hatalmas méretű cián-szennyezés érte a Tisza magyarországi szakaszát.

Dr. Turi-Kovács Béla, az akkori Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztériumot vezető miniszter Dr. Bánk Attila kisgazda országgyűlési frakcióvezető kíséretében azonnal a helyszínen volt és minden erejével haladéktalanul mozgósította a magyar vízügyi szerveket a kár összes lehetséges mérséklése érdekében.

A kárt egy ausztrál-román aranybánya-vegyesvállalat felelőtlen és a feltételezésünk szerint gátlástalanul profitéhes magatartása okozta. Magyarország ebben az ügyben kártérítési pert indított, amit meg is nyert, de a kártérítésből sajnos eddig egyetlen fillért sem láttunk, mert a vétkes vállalat időközben felszámolta önmagát, és a felelősök „eltűntek”.

A Trianoni Békediktátumot követően létezett a Szent Korona utódállamainak a részvételével a Vízügyi Állandó Műszaki Bizottság, ahol Magyarországnak volt észrevételezési, véleményezési és VÉTÓ-joga.

Rendszeresen visszatérő probléma a Magyarországra érkező vízfolyások szennyezettsége. Korábban Körmend fölött egy osztrák bőrgyár okozott vízszennyezést a Rábán. Továbbra is visszatérő jelenség az Ukrajna és Románia felől érkező úszó szemét a folyókon.

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák továbbra is arra kérik a Polgári Kisgazda országgyűlési képviselőket, hogy minden erejükkel támogassák a Külügyi- és Külgazdasági Minisztérium küzdelmét abban, hogy végre elérhető legyen, hogy a szomszédos országok a folyókon csak az uszadékoktól megtisztított vizeket engedjék át a magyar területekre.

(Dr. Paál Sándor PhD, c. egyetemi docens, a KPE elnökségi tagja, Balatonfüredről)