A balatonfüredi Polgári Kisgazdák a régmúltra emlékeznek

Egykori kisgazda vezetők a Békési Program kihirdetésének a napján, 1930. október 12-én. - A kép forrása: bekesmatrix.hu

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák ebben az esztendőben is meg fognak emlékezni Balatonfüreden az 1848-49 forradalmáról és szabadságharcáról. A megemlékezés alkalmával visszatekintenek az 1848-as eszmékkel teljes lelki közösséget vállaló pártjuk múltjára is.

A második világháború előtt Bethlen István politikáját kevésbé támogató kisgazdák 1930. október 12-én, Békés megyében újra szervezték a kisgazda mozgalmat.

Megalakították a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártot, amelynek az elnökévé Szijj Bálintot, alelnökévé Tildy Zoltánt, országos főtitkárrá pedig Nagy Ferencet választották.

Két hónap múlva egyesültek az Agrárpárttal.

Így jött létre a Független Kisgazda Földműves és Polgári Agrárpárt, melynek elnökévé gyulai Gaál Gasztont, az Agrárpárt elnökét választották. 

1931-ben Horthy Miklós kormányzó feloszlatta az Országgyűlést és választást tűzött ki, amelyen 10 mandátumot szereztek a kisgazdák. Gaál Gasztont, Eckhardt Tibor követte a pártelnöki tisztségben, aki Horthy Miklós kormányzó és Teleki Pál miniszterelnök Úr kérésére az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy kapcsolatot építsen ki az USA kormányával. A kisgazda-mozgalom vezetését Bajcsy-Zsilinszky Endre vette át, akit 1944. november 23-án letartóztattak, és december 24-én kivégeztek. A belügyminiszter pedig még 1944 március 28-án feloszlatta a Független Kisgazdapártot.

Az 1945-ös választásokat a Független Kisgazdapárt nyerte meg, elsöprő többséggel, a szavazatok 57,03%-ának megszerzésével. A hatalmas győzelem ellenére önálló kormányuk nem lehetett: koalícióra kellett lépniük a Vorosilov marsall vezette Szövetséges Ellenőrző Bizottság, azaz a hazánkban tartózkodó szovjet csapatok bizalmát élvező Magyar Kommunista Párttal, valamint a Szociáldemokrata Párttal és Nemzeti Parasztpárttal.

A párt fennállása során részt vett 1945 után a második, majd 1989 után a harmadik Magyar Köztársaság megalapításában, valamint 1989 után két ciklusban volt kormányzati tényező. 1990–1994 és 1998–2002 között.

Napjainkban a kisgazda eszmeiséget a Polgári Kisgazdák képviselik az Országgyűlésben. (KPE – Balatonfüred, Dr. Paál Sándor)