A Balaton-felvidék szerteágazó borospince hálózata és a kismotorok tulajdonbiztonsága

Fotó: Tapolca Híradó

A minap egy balatonfüredi szőlősgazda keresett meg azzal, hogy ellopták a kismotorját. Ő persze panaszt tett a rendőrségen, ahol azt mondták, könnyebb lenne a helyzet, ha lenne a járműnek rendszáma.

Ismét felmerülni látszik a kismotor-kerékpárok rendszámmal történő ellátásának az ügye. Köztudott, hogy az alföldi tanyavilágban és a Dunántúl aprófalvai között nagyon nehézkes a tömegközlekedés szolgáltatásait igénybe venni. Ugyanez a helyzet a Balaton-felvidék szőlőültetvényei és borospince-hálózata között is. Az is köztudott, hogy méregdrága terepjáró autókat a lakosság zöme akkor sem tud beszerezni magának, ha egyébként ezek a járművek már egyre elterjedtebbek. Azt is tudni lehet, hogy a sáros és csak egy keréknyomon járható földutakon a kismotorokkal ott is el lehet menni, ahol az átlagos képességű személyautó már elakad. Ugyanakkor a kismotorok rendszámmal történő ellátásának is meglennének a maga indokai, de sajnos ez is drága dolog, és csak kevesen éreznék úgy, hogy könnyedén ki tudnák fizetni ezt az újabb adminisztratív terhet.

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák megbeszélték ezt az ügyet, és az alábbiakra jutottak:

A kismotorokat forgalmazó és a karbantartásukat ellátó szerviz és bolthálózathoz kellene telepíteni közvetlenül ezt a jogkört, azaz a kismotorokra történő rendszám kiadás és a műszaki vizsgáztatás jogkörét, egyszerűsített eljárásban. Ezek az értékesítési pontok és szervizek tudnák hitelesen igazolni egyfelől az eladási bizonylat, azaz a számla és a jótállási garancia levél alapján a tulajdonjogot, illetve az elvégzett időszakos karbantartás alapján az időszakos műszaki alkalmasságot. Így ez egy olcsóbb megoldás lenne, mint a nagyobb járművek esetében a hatósági és okmányirodai eljárások. (Dr. Paál Sándor választókerületi megbízott, Balatonfüred)