A babaváró támogatásról

A kép forrása: hvg.hu

A 2019. július elsején hatályba lépő babaváró támogatásról érdemes tudni, hogy ez nem ajándék, hanem nagyon kedvezményes állami kölcsön, amely bizonyos feltételekkel átalakulhat valódi támogatássá.

Dr. Bakos Zoltán, jogász, nyugalmazott ügyvéd, a Kisgazda Polgári Egyesület jogi szakértője

A 2022. december 31-ig igényelhető támogatásnak két formája lesz: a kamattámogatás és a gyermekvállalási támogatás. Az igénylők kizárólag házastársak lehetnek. Feltétel, hogy a feleség életkora 18 és 41 év között legyen és legalább egyik házasfél rendelkezzék 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, akár más államban is (!) – és büntetlen előéletűek legyenek, akiknek nincs köztartozásuk. További előírás, hogy legalább az egyik házasfélnek ez legyen az első házassága, de lényeges elem, hogy ha a korábbi házastárs elhunyt, úgy azt a házasságot ebből a szempontból nem kell figyelembe venni. Az igénylőknek vállalniuk kell, hogy a gyermekeket nagykorúságukig saját háztartásukban nevelik. Az igényelhető összeg maximum 10 millió forint lehet és a futamidő legfeljebb 20 évig tarthat. A vállalt törlesztés összege nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot. A kérelmet az előírt mellékletekkel a hitelintézetnél kell benyújtani és annak folyósítására egy összegben kerül sor, és csak forintalapú lehet. A folyósított összeg után külön kérelem nélkül kamattámogatás vehető igénybe, mely mentesít az ügyleti kamat alól.  A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak (ha legalább még egyiküknek magyarországi lakcíme van) a várandósság 12. hetétől esetenként három évre. Abban az esetben, ha a támogatott személyek a szerződésben írt feltételeket nem teljesítik a kamattámogatás megszűnik és az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben kell megtéríteni. A rendelet külön részletezi a házasság felbontásával, az egyik fél elhalálozásával kapcsolatos feladatokat is. A rendelet hatályba lépését követően megszületett vagy örökbe fogadott gyermekekre figyelemmel, gyermekvállalási támogatást adnak, amit igényelni kell, okirattal alátámasztva. Második gyermek esetében a még fennálló kölcsöntartozás 30 %-nak megfelelő összegű, míg a harmadik gyermek esetén a tejes fennmaradó kölcsöntartozás mértékének megfelelő összegű vissza nem térítendő támogatásra jogosultak az igénylők.

A Polgári Kisgazdák abban bíznak, hogy az új támogatási forma megkönnyíti és elősegíti a gyermekvállalást, gondtalanabbá teszi a fiatal házasok közös életének első éveit. (Forrás: Dr. Bakos Zoltán, jogász, nyugalmazott ügyvéd, a Kisgazda Polgári Egyesület jogi szakértője)