A 39. Halasi Szüreti Fesztivál

Fotó: baon.hu

Ezreket vonzott a 39. Halasi Szüreti Fesztivál a hétvégén a szőlő és a bor városába, Kiskunhalasra. Bár az utóbbi években némileg csökkent a térségben a művelhető szülőterületek száma, a Homokhátság kedvelt gyümölcsfajtája és a hozzá kapcsoló hagyományok, kulturális programok iránt ma is töretlen az érdeklődés.

Nemcsak a környező településekről, hanem az ország távolabbi pontjairól is sokan érkeztek Halasra, sőt ahogy az minden évben lenni szokott, a testvérvárosok is szép számmal képviseltették magukat a különböző delegációk és hagyományőrző csoportok révén a háromnapos hétvégi szüreti napokon. Fülöp Róbert, a város polgármestere a fesztivált megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Halas vonzereje számos épített és kulturális értéken keresztül is megmutatkozik, a gyógyfürdő, a halasi csipke és a lovassport mellett az év legnagyobb ünnepe, a szüreti napok is rengeteg látogatót vonz a városba, külön köszönetet mondott a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársainak, akik évről évre egyre színesebb és látványosabb programokkal készülnek. (Forrás: baon.hu)

Kalmár Pál, a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun Megyei Szervezetének az elnöke, Solt város polgármestere: a Kunsági Borvidék a homokos talajú Alföldön található. Ez Magyarország legnagyobb területű borvidéke. Egykoron a szőlőtelepítés is a homok-megkötés eszköze volt. Napjainkban a szőlő- és bortermelés jelentős jövedelmet ad a megye lakóinak. A kiváló íz- és zamatanyagú homoki borok fogyasztását mindenkinek tudom jó szívvel ajánlani – természetesen csak mértékkel. A megye nagyon fontos célkitűzései között szerepel a kulturált minőségi borfogyasztás és az idegenforgalom összekapcsolása. (KPE)