A 2023. évi Ősök Napja időpontja: VIII. 4-5-6.

2023. éyben a VII. Ősök Napja ünnepet fogjuk megtartani Bugacon. Ez a tartalom jelenleg frissítés alatt áll. Minden kedves kilátogató vendégünknek lelket feltöltő ünneplést és jó szórakozást kívánunk a három napra!

A Magyar Turán Szövetség a legnagyobb magyar hagyományőrző közösség a Kárpát-medencében. A szövetség a Magyar Turán Alapítvánnyal közösen, 2023-ban, augusztus 4-5-6-án Bugacon ismét megrendezi az Ősök Napja ünnepet. 

Az Ősök Napja a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja.

Az ünnep fővédnöke a kezdetektől Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén nemcsak -immár hagyományosan- hatalmas jurtatábor épül, de az évek során állandó programelemek is kialakultak.

Ilyen a seregszemle, 5-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével. De láthatók a világ legjobb lovasíjászainak bemutatói, agarász, solymász bemutatók. A hagyományos nomád erőpróbákat is felelevenítjük, így lesznek nomád sportversenyek, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász verseny, melyeken bárki részt vehet.

A világ legnagyobb jurtájában kapnak helyet a magyar a hun és avar örökséget bemutató régészeti és antropológiai kiállítások. Lesz színpad is, ahol népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. És természetesen lesz kézműves vásár.

Az ünnep alkalmából rendezett kézműves vásár a Kárpát-medence legjobbjai közé tartozik.

Természetesen lesz több gyerek program is, a kézműveskedéstől a különböző fegyverek vagy a lovaglás kipróbálásáig.

Az állandó programelemek mellett minden alkalommal van valami újdonság is. Két éve a Nomád Vonulással a honfoglalást szerettük volna megeleveníteni, kézzelfogható, átélhető módon. Ez óriási siker volt mind a hagyományőrzők, mind a nézők körében. Most ezt megpróbáljuk túlszárnyalni egy másik nagyszabású történelmi jelenet megvalósításával.

Várunk mindenkit szeretettel augusztus 4-6. között Bugacon az Ősök Napja ünnepen!

 Forrás: kurultaj.hu

https://kurultaj.hu/latogatoknak/