Putyin konstruktívnak nevezte a tárgyalásokat az orosz-amerikai csúcson

Fotó origo.hu

Joe Biden először találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel azóta, hogy januárban beiktatták az Egyesült Államok elnöki tisztségébe. A felek több órán át folytattak megbeszéléseket két ülésben. Vlagyimir Putyin a genfi csúcstalálkozót követően bejelentette, visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet. Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. A felek megvitatták a stratégiai stabilitás, a kiberbiztonság, a regionális konfliktusok, a kereskedelmi kapcsolatok és az északi-sarkvidéki együttműködés kérdéseit.

Joe Biden arról tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul. Hangsúlyozta Putyin előtt, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett. Biden egyértelművé tette Putyin számára, hogy pusztító következményei lesznek annak, ha Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus meghal. Az amerikai elnök a kritikák ellenére jelezte: van kilátás az orosz-amerikai kapcsolatok javítására.13

BELPOLITIKA [285,80] Franciaország kezdeményezi, hogy az EU vezetői tárgyaljanak a magyar pedofiltörvényről, az Európai Bizottság vizsgálja a törvényt Az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsa a jövő héten tárgyalhat arról a törvényről, amelyet a magyar parlament fideszes és jobbikos szavazatokkal kedden fogadott el – jelentette ki Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára a 24.hu-nak. Azt mondta: több másik tagországgal, így például Németországgal egyetértve szeretnék, ha a pedofiltörvény „melegek kirekesztésére használt” módosításáról is tárgyalnának a tanácsban, és kifejezetten aggódnak emiatt. Beaune szerint az teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-embereket. Szerinte arról is érdemes vitatkozni ezek után, hogy nem érdemes-e az uniós jogállami mechanizmus hatáskörét szélesíteni, mert erre a konkrét ügyre például jelenleg nem lehetne alkalmazni.

Szijjártó Péter a pozsonyi Globsec21 konferencián reagált arra, hogy a francia kormány az Általános Ügyek Tanácsa elé szeretné vinni a kedden elfogadott magyar törvényt. Arra, hogy nyilvánvalóan nem a pedofilokkal kapcsolatos szabályozás, hanem a homoszexualitást a pedofíliával összemosó módosítás lesz a vita tárgya, a külügyminiszter azt mondta: „Nincs összemosva a kettő, mi azt mondjuk, hogy a szülők kizárólagos joga és felelőssége a gyerekek szexuális orientációjával kapcsolatos nevelés. Nyugodtan oda lehet citálni ezt a törvényt bárhova, mi szívesen bemutatjuk bárhol. Tiszteletben kell tartani, hogy ez nemzeti kompetencia” – fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitteren úgy fogalmazott: „Nagyon aggaszt az új magyarországi törvény. Felmérjük, hogy sérti-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.” Hozzátette, hogy olyan Európában hisz, amely elfogadja a sokszínűséget, nem pedig olyanban, amely elrejti azt a gyermekek elől.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt üzente von der Leyennek, hétgyermekes édesanyaként biztosan megérti, hogy a gyerekeket fel kell világosítani ezekről az érzékeny témákról. „Ez a törvény erről szól. Ja, és arról is, hogy a pedofil cselekmények súlyos büntetőjogi következményekkel járhat. Keresztény demokrataként melyikkel van ezek közül problémája?” – tette fel a kérdést Kovács.

A Német Nagykövetség Facebook oldalán közzé tett közleményben Michael Roth, a Német

Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere hangsúlyozta, hogy a kedden elfogadott

„pedofilellenes törvény” újabb „súlyos állami diszkriminációt” jelent az LMBTQ emberekkel szemben

Magyarországon, és nem egyeztethető össze az EU alapvető értékeivel. „Feltételezem, hogy az EU Bizottsága, mint a szerződések őre, nagyon alaposan meg fogja ezt vizsgálni” – fogalmazott és köszönetet mondott a tüntetőknek is.

Forrás: MTI