Elindult a vitorlás-szezon a Balatonon

A kibontott vitorlák. - A kép forrása: balatontipp.hu

Május 11-én, szombaton a Magyar Vitorlás Szövetség első idei versenyével megkezdődött a 2019. évi balatoni vitorlás-szezon.

A hagyományoknak megfelelően a verseny előtt Vitorlabontó ünnepségre került sor, amelyet a Balaton megkoszorúzása követett.

Ünnepi beszédében Dr. Bóka István polgármester és Dr. Kontrát Károly, Balatonfüred és környékének országgyűlési képviselője egyarát kiemelte, hogy az idegenforgalmi beruházások töretlenül és az eddig megszokott lendülettel folytatódnak. Immár a negyedik Orbán-kormány is sokat tesz a támogatás-politikájával az eredményes fejlesztések érdekében. Az ezt követő vitorlás-versenyre 187 hajó nevezett, összesen 850 fővel. (KPE)

A Balaton megkoszorúzására felsorakozott versenyhajó és legénységük. – A kép forrása: balaton.vehir.hu

A hivatalos megnyitó-ünnepségen a Polgári Kisgazdákat Dr. Paál Sándor, a választókerület polgári kisgazdák választókerületi vezetője képviselte, aki maga is túravitorlázó.(KPE)

Dr. Paál Sándor: a sportvitorlázás meghonosítása Széchenyi István nevéhez fűződik. Széchenyi angliai útjáról hozta magával Himfy nevű vitorlását, egy 3 tonnás angol mintájú kuttert.1867. március 16-án alakult meg az első magyar vitorlás-klub. Az elnöke Batthyány Ödön volt, aki korábban Angliában vitorlázott, és nyert versenyeket. A magyar vitorlásélet nagy segítségére volt az, hogy Richard Young angol hajóépítő műhelyt nyitott Balatonfüreden. A rendszeres vitorlás-versenyek 1882 óta kerülnek megrendezésre a Balatonon. – Kővágóörs község strandfürdője mellett, kerítéssel elzárt telken áll az a ház, amelyet Bajcsy-Zsilinszky Endre épített 1937-ben. A tóba mélyen benyúló Pálkövei-öböl partján, a balatoni parasztházak stílusában épült szoba-konyhás házat kőműves segítségével Ő maga építette. Saját kezűleg faragott bútorokkal rendezte be, és itt készült fel politikai harcaira, a parlamenti küzdelmekre. (KPE)

A kisgazda Bajcsy-Zsilinszky Endre vitorláshajója, napjainkban. – A kép forrása: veddbérbe.hu

1942-ben, a Balatonfüredi Hajógyárban Bajcsy Zsilinszky megrendelésére épült meg a „Torontál” nevű vitorláshajó. Jelenleg ez a hajó hajóvezetővel együtt Siófokon bérelhető a 2 órás és egész napos kirándulásokra. (Forrás: veddberbe.hu))

 

 Dr. Paál Sándor, aki maga is túravitorlázó. – A kép forrása: saját fotó.

Dr. Paál Sándor: a Balaton és környéke is számos kulturális, történeti és szellemi örökséget rejt magában. Ezek megőrzése mindannyiunk érdeke. Nagyon fontos, hogy az egyes brüsszeli bürokraták által a végletekig erőltetett illegális, korlátlan és ellenőrízetlen bevándorlás ne rombolja le az eddig elért eredményeinket. Ezért a Polgári Kisgazdák most mindenkit arra kérnek, hogy most, 2019. május 26-án, vasárnap mindenki menjen el szavazni, és az IGEN- szavazatával, mint egyetlen ésszerű választással támogassa a Fidesz-KDNP listát. (KPE)