744-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon, 4 idős beteg elhunyt (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.04.06. 06:30)

Fotó MTI, Bruzák Noémi

744 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a koronavirus.gov.hu-n hétfő reggel megjelent tájékoztatásban. Az adatközlés szerint újabb négy idős krónikus beteg hunyt el, miközben 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.

Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek a közterületeken és ezzel a járvány „berobbanását” kockáztatják – erről beszéltek a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília tisztifőorvos hangsúlyozta: nagy a kockázata annak, hogy Budapesten fog „berobbanni a járvány”, mivel az adatok azt mutatják, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, az igazolt esetek 62 százaléka. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv nem a korlátlan „mászkálásra” való, vagyis csak akkor hagyják el otthonukat, ha elkerülhetetlen. Kiemelte, ennek óriási jelentősége van, és arra kérte az embereket, hogy „ne lazítsanak” a kormány által hozott intézkedéseken. Mint mondta, sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást, rosszul értelmezik azt az időintervallumot, amelyet a vásárlásra, az alapvető dolgok beszerzésére tartanak fent. Kiss Róbert rendőr alezredes, a törzs munkatársa elmondta: a kijárási korlátozásokat ellenőrző fővárosi rendőrök szombaton jelentős csoportképző helyeket észleltek a Városligetben, a Margitszigeten, a Normafánál, a belvárosban pedig a Király utca és a Gellért tér környékén. A rendőrség a csoportosulásokat felszámolta: szombaton a fővárosban 301 intézkedést hajtott végre, 24 feljelentést tett és 14 esetben szabott ki helyszíni bírságot. A kijárási korlátozások esetleges szigorítására irányuló kérdésre azt mondta: a különleges jogrendi időszakban erről döntést hozni a kormány jogosult, az operatív törzs szerdán tesz javaslatot arra, hogy a korlátozásokkal kapcsolatban szükség van-e szigorító, esetleg enyhítő lépésekre.

A New York Times birtokába került diplomáciai távirat szerint a WHO magyarországi vezetője, Dr. Ledia Lazeri egy diplomatának arról beszélt, hogy a koronavírus március második hetétől a community transmission stádiumában terjed Magyarországon, azért is, mert az első ismert betegek szabadon mozoghattak az országban. A cikk szerint a vírus kezelésére használt Szent László Kórház inkább a terjesztésben segíthetett, ugyanis a betegek vegyülhettek a még meg nem fertőzöttekkel. A WHO nem bízik a magyar adatokban, mert túl kevés tesztet végeznek az országban, ugyanakkor a kevesebb esetet az is indokolhatja, hogy a magyar kormány a többi országnál előbb vezetett be társadalmi távolságtartással kapcsolatos szabályokat – írja a lap, melynek Lazeri tagadta, hogy ilyen megállapításokat tett volna.

Hadházy Ákos független képviselő Facebook-videójában arról beszél, hogy az április 1-én aláírt új eljárásrenddel, miszerint csak a kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik, lemondtak a széleskörű tesztelésről. A politikus rámutat: az Európai Betegségmegelőző Központ ezt az ajánlást azoknak az országoknak adta ki, ahol nem áll megfelelő mennyiségű teszt rendelkezésre. Hozzáteszi: a kevés teszt és a részletes adatok eltitkolása veszélyes, mert abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy nálunk minden rendben van – közli a portál. Hadházy úgy véli: a tesztekkel is ugyanaz a helyzet, mint a maszkokkal, nincs elegendő, ezért „inkább azt mondjuk, hogy nem is akarunk tesztelni”. „Felelős kormány inkább őszintén elmondaná a valóságot és ezzel párhuzamosan sokkal komolyabb intézkedésekkel korlátozná a társas érintkezések számát” – fogalmazott Hadházy Ákos.

MTI, 24.HU, PESTISRACOK.HU, 444.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU