73 millió forint a sertéságazat piaci megjelenésére

A kép forrása: alattenyesztok.hu

Három kategóriában hirdetett pályázatot az Agrár-marketing Centrum. A sertéságazat szereplői december 7-ig pályázhatnak, rendezvények, konferenciák megszervezéséhez, a megjelenésüket hirdető reklám és média felületek megvásárlásához, technikai költségeikhez épp úgy kaphatnak pályázati támogatást, mint kommunikációs anyagaik elkészítéséhez – például kiadványok megjelentetéséhez -, az eseményekhez kötődő arculati, grafikai elemek megtervezéséhez, illetve a rendezvényeken feladatot ellátó előadók, tolmácsok díjazásához.

A kép forrása: farmexpo.hu

2018. november 12-től 2018. december 7-ig 3 kategóriában, összesen 73 millió forintos keretösszegből, kizárólag a sertéságazat piaci megjelenését erősítő, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az ágazatot, vagy annak valamely szegmenség bemutató, fejlesztő gazdasági társaságok, köztestületek, szövetségek, egyesületek, alapítványok és szakmai szervezetek, terméktanácsok. A pályázók rendezvények, konferenciák megszervezéséhez, a megjelenésüket hirdető reklám és média felületek megvásárlásához, technikai költségeikhez épp úgy kaphatnak pályázati támogatást, mint kommunikációs anyagaik elkészítéséhez – például kiadványok megjelentetéséhez, az eseményekhez kötődő arculati, grafikai elemek megtervezéséhez, illetve a rendezvényeken feladatot ellátó előadók, tolmácsok díjazásához. Kizárólag a hazánkban, 2019. március 15-ig megvalósuló és a sertéságazat piaci megjelenését erősítő, agráriumhoz kötődő rendezvények kapcsán nyújthatóak be pályázatok, de a lebonyolítás teljes költségigényének akár 50 százaléka is elnyerhető a pályázatot meghirdető Agrármarketing Centrumtól (A továbbiakban: AMC).

A pályázat I. kategóriájában, 60 millió forintos költségkeretből 1 millió és 5 millió forint közötti összeg nyerhető el a nagyközönségnek szóló helyi, regionális, országos rendezvényekhez: a hazai termelők és termékeik vásárokon és fesztiválokon történő promóciójához.

A II. kategóriában további 10 millió forintos keretösszegből a szakmai közönséget érintő tudástranszfer célú rendezvények (konferenciák) kivitelezői nyerhetnek 500 ezer és 1 millió forint közötti támogatást szervezési és marketingkommunikációs feladataikhoz.

A pályázat III. kategóriája az élelmiszeripari ismeretterjesztő és szemléletformáló kiadványok elkészítésére irányul, amelyre 3 millió forintos keretösszegből, 500 ezer és 1 millió forint közötti támogatás nyerhető el.

A pályázatok benyújtásának határideje egységesen: 2018. december 7. 24.00 óráig. – A pályázatok kizárólag postai úton az Agrármarketing Centrum Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére, a 1253 Budapest, Pf. 66. címre, avagy futárszolgálattal az AMC kézbesítési címére, a 1012 Budapest, Kuny Domokos utca 13-15. II. emelet nyújthatóak be. Az elszámolások 2019. április 5-ei határideje után, – az elszámolás jóváhagyását követő 30 napon belül – fizetik ki a nyerteseknek a számukra megítélt támogatási összeget. A pályázati felhívások és a dokumentáció anyagai 2018. november 12-én jelentek meg az AMC honlapján, a http://www.amc.hu/palyazatok felületen. – A pályázattal kapcsolatosan a +36 (30) 198-2775-ös telefonszámon és a palyazat@amc.hu e-mailen kérhető további tájékoztatás. (Forrás: Agrármarketing Centrum (AMC), agroinform.hu)

A Polgári Kisgazdák fontosnak tartják a magyar sertéshús, ezen belül a prémium termékként megjelenő mangalica-vonalak népszerűsítését a bel- és külföldi vásárlók előtt. A magyar sertés-ágazat megerősödésének egyik nagyon fontos eleme a fizetőképes és jó minőségű sertés-húskészítményeket kereső piac bővülése. Természetesen, más, egy sor tartási és tenyésztési technológiai elem fejlesztéséről sem szabad megfeledkezni. Ugyancsak fontos a hazai fehérje-takarmánybázis bővítése, azaz a hazai szója- és lóbabtermesztés lehetőségeinek a bővítése. De! A legalapvetőbb feladat a hazai sertéstartók anyagi érdekeltségének a megerősítése, ezen belül is a kisvállalkozások szövetkezése a takarmány-előállítás, a sertéshús-feldolgozás és az értékesítés eszközeinek az előteremtéséhez. – Fontos az is, amit a Polgári Kisgazdák állategészségügyi szakértője, Dr. Németh Antal professzor Úr, korábbi országos fő-állatorvos régóta mond: különös járványügyi vészhelyzetben, mint például az afrikai sertéspestis felbukkanása a vaddisznó-állományban Észak-kelet Magyarországon, feltétlenül indokolja a magán-állatorvosi praxisok bekapcsolódását a vészhelyzet elhárításába. (KPE)