623-ra nőtt Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek száma (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.04.03. 06:42)

Fotó: jokortv.hu

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 623-főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a koronavirus.gov.hu-n péntek reggel megjelent közleményben. A tájékoztatás szerint elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel párhuzamosan 43 főre emelkedett a gyógyultak száma.

Az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette: az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta: a krónikus betegek folyamatban lévő terápiájáról minden esetben a kezelőorvos dönt, az intézmények megkapták az egészségügyi szakmai kollégium tagozatainak állásfoglalását 62 szakmára vonatkozóan, a kórházaknak kiadták a koronavírus-kézikönyvet, amely többek között a kezelésre vonatkozóan is ad információt az orvosoknak. Arra a kérdésre, hogy hányszor kell tesztelni valakit ahhoz, hogy biztos eredmény szülessen, Müller Cecília elmondta: a vírus jelenlétét kimutató laborvizsgálatból kettőt végeznek. Hozzátette: akkor tekinthető valaki gyógyultnak, ha a klinikai tünetek elmúltak és háromszor egymás után negatív lett a laboratóriumi lelete. Lakatos Tibor ezredes azt közölte: a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek. Beszélt arról is, hogy nehezen képzelhető el a jelenleg bevezetett intézkedések enyhítése, de ahol gócpontok alakulnak ki, ott elképzelhető kisebb területekre kiterjedően az intézkedések szigorítása is. Kitért arra is: komoly hiányosságokat, amelyek veszélyeztetnék az egészségügyi ellátást, egyetlen kórházparancsnok sem jelzett. Ismertette továbbá: a büntetés-végrehajtás jelenleg is gyárt szájmaszkokat, és hamarosan új gépsorokat állítanak be.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben reagált a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azon felvetésére, miszerint jogsértő az, hogy közzéteszik a koronavírusban elhunytak alapbetegségeit a hivatalos tájékoztató honlapon. A tárca szerint a TASZ kettős mércét alkalmaz, ugyanis korábban ők is szorgalmazták, hogy hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzéseken átesők statisztikai adatait.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján is találtak igazoltan koronavírusos alkalmazottakat – erősítette meg a Qubit.hu-nak az egyetem sajtóreferense. Beck András azt írta: az egyetem Neurológiai Klinikáján március 14-én annak ellenére azonosítottak egy fertőzött kollégát, hogy a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerész-hallgatókat, akikről március elején bizonyosodott be, hogy megfertőződtek koronavírussal. A klinika egyik alkalmazottja ugyanakkor arról tájékoztatta a portált, hogy a klinikán már két osztályt is bezártak, de a bejáró dolgozókon csak március 25-én kezdtek el koronavírustesztet végezni, egyelőre nem tudni, hányan kaphatták el a fertőzést a klinikán kezelt betegek és az ambulancián megfordult járóbetegek közül. A Semmelweis Egyetem később közleményében cáfolta a qubit.hu cikkében szereplő egyes állításokat. „A portál cikkében szereplő információkkal ellentétben nem igaz, hogy csak március 25-én kezdték tesztelni a Neurológiai Klinika munkatársait. Valótlan a cikk azon állítása is, miszerint két osztályt be kellett zárni a Klinikán” – írták.

Orvosok és ápolók kerültek járványügyi megfigyelés alá a Szent Imre Kórházban, az érsebészeti osztályon kedd óta nincs ügyelet – derül ki a Népszava birtokába került tisztifőorvosi határozatból. Müller Cecília válaszolt is a kórház Nemzeti Népegészségügyi Központnak küldött jelzésére, melyben közölte, hogy csak a járványügyi zárlat végéig kap a kórház mentességet az érsebészeti feladatok ellátása alól.

Hajtó Péter győri kormánypárti önkormányzati képviselő közösségi oldalán tudatta, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. Nincsenek tünetei és a következő két hétben házi karanténban dolgozik tovább.

Naponta több mint ezer ember jelentkezik magánlaboratóriumokban végzett koronavírus-tesztre a vizsgálat magas ára ellenére, ezek harminc százaléka pozitív eredményt ad – számol be az ATV Híradója. A csatorna információi szerint a pozitív tesztről a magánlaboratóriumnak azonnal tájékoztatnia kell a tisztiorvosi szolgálatot, a mintát pedig azonnal továbbítják az NNK nemzeti referencialaborjába megerősítés céljából.

INDEX.HU, ORIGO.HU, BLIKK.HU, 444.HU, ATV.HU, MTI, ATV ESTI HÍRADÓ, 2020.04.02., NÉPSZAVA

Felhívjuk Tagtársaink szíves figyelmét:

Arra készüljünk fel, hogy rövid időn belül a kijárási korlátozás lényegesen szigorodni fog. (kpe)