60 százalék fölé kellene emelni a zöldség-gyümölcs ágazat szövetkezeti termelését

A kép forrása: obi.hu

Teret kell adni a legújabb technológiáknak a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban, mert ezek nélkül nem tud sikeres lenni – mondta az agrárminiszter a Fruit-VeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nyílt napján, Budapesten. Nagy István szerint a magyar zöldség és gyümölcságazat fordulóponthoz érkezett, a jövőt pedig a megújulás jelenti.

Dr. Nagy István agrárminiszter szerint a 20. századi technológiával nem lesz eredményes az ágazat a 21. században, és úgy véli, 3 dolog szükséges a kihívásoknak való megfeleléshez: a megfelelő árualap és piac, valamint a magasabb feldolgozottsági szint. A miniszer az ágazat fejlődéséhez elengedhetetlennek nevezte a termelői integrációt. Az összefogásban, közösségi fellépésben teremthetők, meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, és a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése – mondta a tárcavezető. Szerinte a piaci siker csak ott érhető el, ahol ágazati szinten válik szervezetté a termelés és az értékesítés. Pozitív adatnak nevezte, hogy 2018-ban összesen 68 zöldség-gyümölcs szerveződés működött Magyarországon. Ezek termőterülete meghaladta a 33 ezer hektárt, ezzel a teljes zöldség-gyümölcs forgalom 22 százaléka termelői szerveződésen keresztül keletkezett tavaly. Nagy István agrárminiszter több fontos dologról beszélt a rendezvényen: szerinte növelni kell a zöldség-gyümölcs ágazat szövetkezeti termelését. A támogatások miatt érdemes társulni a többi termesztővel. Az integráció szükségességét az is alátámasztja, hogy az ágazatban elérhető uniós források jelentős része közvetve, a termelői szervezeteken keresztül hozzáférhető. Megerősítette továbbá, hogy állami ösztönzéssel, nemzeti támogatásokkal tovább erősítik a TÉSZ-ek szerepét. A versenyképes ágazat alapja a generációváltás, amelyet a fiatal gazda tematikus alprogram is támogat. Eddig 40 milliárd forint támogatást ítéltek oda beruházásokra nagyjából 1000 fiatal gazdának. Őszre szakpolitikai alprogramot is kidolgoznak a generációváltás elősegítésére – mondta. Megkerülhetetlen az öntözés fejlesztése. A miniszter szerint 2024-ig az öntözhető területeket 100 ezer hektárral tervezik növelni. Bejelentette továbbá, hogy még idén megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ, a Nemzeti Földügyi Központon belül.Ledó Ferenc, a Fruit-VeB elnöke a zöldség-gyümölcs ágazat idei várakozásairól elmondta: a paprika és a paradicsom termesztése a tavalyi szinten marad, előbbit 1500 hektáron, utóbbit 360-370 hektáron termesztik. A gyümölcsöknél a téli fagyok nem okoztak komolyabb gondot, a tavaszi fagyok helyi jelleggel – Kecskemét, Dél-Alföld – fajtától függően jelentkeztek. Főleg a csonthéjasok, őszibarack, kajszibarack esetében volt probléma. Almából a tavalyi rekord után idén átlagos termés, 550-600 ezer tonna várható. (Forrás: magro.hu)

A Polgári kisgazdák szakértője ismét elmondja: Magyarországon foglalkozni kell a víztakarékos öntözőberendezések fejlesztésével, és a helyben szervezett gyártásával. (KPE)