5+1 tanács, hogy az orchideája garantáltan életben maradjon

Fotó Pixabay, Peggychoucair

Beköszöntött az ősz, ilyenkor több figyelem jut a szobanövényekre. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az orchidea. Ám az orchideák nevelése tartogat némi kihívást is. Gyakori az elhalás, a sárgulás, az összeszáradás és a virágok ledobása. A nehézségek arra vezethetők vissza, hogy ezen dísznövények alapvetően fákon élnek, a lombszint alatt, vagyis direkt napsütésből kevés jut nekik, valamint hozzászoktak a folyamatosan magas páratartalomhoz. Mindezek alapján a gondozás során bekövetkező végzetes hibákat a keretsz.blog.hu így foglalta össze.

Átlátszatlan edények. Az orchideák gyökereinek szükségük van fényre, ráadásul gyökereikkel nedvességet is vesznek fel a levegőből. Ez az oka, hogy a boltokban a többségüket átlátszó műanyag edényben kínálják. Otthon viszont gyakran kerül dekoratív műanyag vagy cserép kaspóba a növény, megfosztva így a gyökereket a fénytől. Ezért átültetés esetén kifejezetten ajánlott az átlátszó, például üveg edények használata.

Virágföldbe ültetés. Rengetegen, ha megvesznek egy virágot, dísznövényt, hazaérve rögtön átültetik. A földbe való átültetés azonban végzetes hiba az orchideáknál, hiszen ezek a növények eredeti élőhelyükön fák törzsére kapaszkodva élnek, gyökereik a virágföldben nagyon gyorsan rothadásnak indulnak, és a növény menthetetlenül elpusztul. Az orchideákat pár évente ugyan valóban jó ötlet átültetni, de ehhez csak speciális orchideaföldet lehet használni, mely olyan darabos és laza, hogy a levegő át tudja járni. Az átültetés soha ne a virágzási időszak alatt történjen!

Öntözés csapvízzel. Az orchidea nem fog feltétlen károsodni a csapvizes öntözéstől, de egyes esetekben kimondottan káros lehet, például ha nagyon kemény a vezetékes víz. Ilyenkor érdemes vagy esővizet vagy lágyított csapvizet használni. Ehhez elég felforralni majd lehűlni hagyni a vizet, vagy tőzeg hozzáadásával pihentetni, és úgy felhasználni. Az esővíz használata csak akkor jöhet szóba, ha az szennyeződésmentes.

Túlöntözés. Általános hiba, hogy az orchideákat tulajdonosaik az átlagos virágokhoz hasonló módon öntözik. Mivel az orchidea gyökerei eredetileg a levegő páratartalmából veszik fel a nedvességet, nem alkalmasak arra, hogy tartósan vízben álljanak. Az öntözés legjobb módja a vízben való rövid megmerítés, esetleg egy-két perces áztatás, ami után hagyni kell a vizet kicsöpögni az edényből. Az öntözést ne szabályos időközönként intézzük, hanem a növényt megfigyelve akkor hajtsuk végre, amikor már láthatóan igényli a nedvesség pótlását.

Túl sok fény. Az általános elképzelés szerint a dísznövények szeretik a jó sok napfényt, ám ez nem igaz az orchideákra. Az otthoni tartásnál törekedni kell arra, hogy ne kerüljön a növény olyan helyre, ahol a déli, kora délutáni legerősebb napsugarak érhetik.

Végül kulcskérdés a forrás is. Az élelmiszeráruházakban, hipermarketekben kapható orchideák sokszor nem a legjobb választások. Ezek a példányok gyakran legyengülten, erőtlenül kerülnek új gazdáikhoz, ahol aztán a gondos ápolás ellenére hanyatlásnak indulnak. Ráadásul vannak minőségi különbségek az egyes orchideák között, ezért mindig jobb ötlet kertészetben, szaküzletben megvásárolni azt. A hazánkban kapható egyedek jellemzően két fajhoz tartoznak, vagy Phalaenpsysok vagy Cymbidiumok, melyek gondozási teendői kismértékben eltérnek egymástól, fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy melyiket választottuk, és aszerint végezni az ápolási feladatokat.

Forrás: magro.hu